Antena Meniu Search
x

Curs valutar

După anexarea Crimeei de către Rusia, Ucraina riscă să piardă şi mai multe teritorii

Scenariul care a dus la anexarea Crimeei de către Rusia ameninţă să se repete în estul Ucrainei. În marele oraş industrial Doneţk, activiştii rusofoni au proclamat o "republică populară" şi au cerut ajutorul preşedintelui Putin.

de Redactia Observator

la 08.04.2014 , 09:05

 Sediile administraţiei locale au fost ocupate şi în alte două oraşe, Harkov şi Luhansk. Statele Unite şi Marea Britanie avertizează Rusia să se abţină de la orice acţiuni care ar destabiliza Ucraina.

Sute de militanţi rusofoni au ocupat sediul administraţiei regionale din Doneţk, baza electorală a preşedintelui demis Viktor Ianukovici. Ei au proclamat o aşa-zisă "republică populară suverană" şi cer sprijinul preşedintelui Vladimir Putin.

Într-un alt mare oraş din estul Ucrainei, Harkov, poliţia susţine că i-a evacuat pe agresori, dar violenţele au continuat şi ieri. În schimb, la Luhansk, manifestanţii s-au baricadat în clădirea serviciilor de securitate, unde au pus stăpânire şi pe arme.

Vezi și

Autorităţile ucrainene acuză Rusia că a pus la cale tulburările pentru a avea un pretext ca să invadeze estul Ucrainei. Fără să se refere la ultimele evenimente, Putin a criticat din nou, în termeni duri, conducerea de la Kiev, la şedinţa de bilanţ a serviciului secret FSB.

Rusia atacă şi pe frontul gazelor. Concernul Gazprom a somat Ucraina să achite, parţial, o datorie de 2,2 miliarde de dolari. În replică, Ucraina îi acuză pe ruşi că au mărit preţul gazelor ca o formă de presiune şi şantaj. Casa Albă i-a cerut lui Putin să înceteze "eforturile de destabilizare a Ucrainei" iar NATO a suspendat cooperarea cu Rusia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » După anexarea Crimeei de către Rusia, Ucraina riscă să piardă şi mai multe teritorii