Antena Meniu Search
x

După România, Moscova face AMENINȚĂRI la adresa Poloniei: ”Nu vă atingeți de...”

Moscova ameninţă cu posibile sancţiuni împotriva Varşoviei, dacă autorităţile poloneze vor demonta monumentele care glorifică victoria trupelor sovietice din al Doilea Război Mondial, relatează BBC.

Moscova ameninţă cu posibile sancţiuni împotriva Varşoviei, dacă autorităţile poloneze vor demonta monumentele care glorifică victoria trupelor sovietice din al Doilea Război Mondial, relatează BBC.

Luna trecută, parlamentarii polonezi au actualizat legislaţia și au interzis toate simbolurile totalitare, inclusiv monumentele de propagandă sovietică ridicate după al Doilea Război Mondial în Polonia.

Însă, oficialii ministerului rus de Externe au avertizat că vor exista ”măsuri asimetrice” dacă autorităţile poloneze demontează monumentele sovietice ce glorifică victoria Armatei Roşii.

Moscova ar putea să refuze eliberarea de vize pentru oficialii polonezi şi să reducă relaţiile comerciale cu Varşovia.

Victoria trupelor sovietice asupra forţelor naziste de pe teritoriul polonez în 1944-1945 rămâne o problemă spinoasă în relaţiile dintre Moscova şi Varşovia.

Mulţi polonezi susţin că armata roşie a reprezentat o forţă de ocupaţie şi nu o forţă eliberatoare, având în vedere pactul Ribbentrop-Molotov semnat între cele două mari puteri în 1939, prin care URSS şi Germania şi-au împărţit Polonia.

Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat autorităţile poloneze de ”rusofobie” şi de o tentativă de a diminua rolul de eliberator al URSS.

”URSS a plătit cel mai scump preţ pentru eliberarea Poloniei - pe teritoriul acelei ţări, în bătălii cu inamicii, peste 600.000 de soldaţi şi ofiţeri sovietici au murit şi au fost îngropaţi. Sute de mii de prizonieri sovietici de război, care au murit în lagărele de concentrare naziste, sunt îngropaţi tot în Polonia”, susține ministerul rus.

În Polonia, există aproximativ 500 de monumente sovietice de război în Polonia, iar alte aproximativ 4.000 în ţările central şi est-europene, cele mai multe fiind găzduite de Ungaria.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » După România, Moscova face AMENINȚĂRI la adresa Poloniei: ”Nu vă atingeți de...”