Antena Meniu Search
x

După succesul de pe Lună, indienii ajung lângă Soare. Sonda Aditya-L1 a fost lansată astăzi şi va sta luni de zile în spaţiu

După ce au trimis o sondă pe Lună şi au scris istorie, indienii sunt pregătiţi pentru o nouă premieră. Racheta către Soare, care este trimisă în spaţiu cu scopul de a cerceta activitatea solară, a fost propulsată astăzi şi va parcurge câteva luni până la Soare.

de Redactia Observator

la 02.09.2023, 12:12

După succesul de pe Lună, indienii ajung lângă Soare. Sonda Aditya-L1 a fost lansată astăzi şi va sta luni de zile în spaţiu
După succesul de pe Lună, indienii ajung lângă Soare. Sonda Aditya-L1 a fost lansată astăzi şi va sta luni de zile în spaţiu - Profimedia

Sonda Aditya-L1, denumită după cuvântul hindus atribuit Soarelui, a fost lansată la ora locală 11:50 (06:20 GMT) de la principalul centru spaţial al ţării, situat în Sriharikota, relatează Agerpres.

"Lansarea a fost un succes, totul decurge normal", a anunţat un oficial al Organizaţiei Indiene de Cercetare Spaţială (ISRO) de la centrul de control al misiunii, în timp ce vehiculul spaţial se îndrepta spre partea superioară a atmosferei terestre.

Atât Japonia, cât şi China şi-au lansat propriile misiuni de observare a Soarelui de pe orbita Pământului. Cu toate acestea, dacă va avea succes, cea mai recentă misiune a ISRO va fi prima plasată pe orbită în jurul Soarelui de către o naţiune asiatică.

Ce va studiu sonda trimisă către Soare

"Aceasta este o misiune ambiţioasă pentru India", a declarat vineri astrofizicianul Somak Raychaudhury pentru NDTV. Raychaudhury a declarat că sonda va studia ejecţiile de masă coronală, un fenomen periodic care implică descărcări enorme de plasmă şi energie magnetică din atmosfera Soarelui. Acestea sunt atât de puternice încât pot ajunge pe Pământ şi perturba funcţionarea sateliţilor.

Aditya va ajuta la prezicerea acestor fenomene "şi va alerta pe toată lumea, astfel încât sateliţii să îşi poată întrerupe alimentarea", a adăugat astrofizicianul. Aditya va parcurge 1,5 milioane de kilometri pentru a ajunge la destinaţie, ceea ce reprezintă totuşi doar un procent din imensa distanţă dintre Pământ şi Soare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » După succesul de pe Lună, indienii ajung lângă Soare. Sonda Aditya-L1 a fost lansată astăzi şi va sta luni de zile în spaţiu