Antena Meniu Search
x

Stupoare in Olanda, dupa ce s-a aflat ca tablourile au sfarsit intr-o soba din Romania

Din Carcaliu, mai exact. Experti, jurnalisti si oficiali nu inteleg cum de hotii romani au ales sa faca scrum tablourile furate din muzeul din Rotterdam

Vezi și

De cand au aflat ca anchetatorii romani cauta operele de 300 de milioane de euro prin scrumul unei sobe din Caracaliu, expertii olandezi sunt de neconsolat.

"Meijer de Han este unul dintre primii artisti moderni si e o rusine ca aceasta opera, una dintre cele mai importante, e pierduta pentru totdeauna! Este o rusine si e foarte trist ca a sfarsit intr-o soba romaneasca", spune Fred Leeman, expert in istoria artei. Olandezilor nu le ramane decat sa astepte acum concluziile finale ale anchetei si ale expertizei.

"Pot fi analizati, in urma arderii, pigmentii din vopsea, asta poate fi de folos. De asemenea, pot fi analizate cuiele folosite la panza", explica Joris Dik, profesor de ingineria materialelor. Chiar daca si-au pierdut speranta ca tablourile sunt inca intacte, olandezii nu si-au pierdut simtul umorului.

Jurnalistii de la postul national au facut personaje de desene animate din hotii de tablouri. Pe animatia unde e reconstituit jaful din Rotterdam apare si mama lui Radu Dogaru. Cea care le-a povestit procurorilor cum s-a ales scrumul de lucrarile de Matisse, Picasso si Monet. "Am bagat coletul - sacul, in care erau impachetate cele sapte tablouri fara sa-l mai desfac in soba, am pus cateva lemne, papucii, sosonii din cauciuc cu care fusesem incaltata si am asteptat sa arda complet", a spus Olga Dogaru.

Jaful cu deznodamant incendiar are un precedent in Franta, in 2002. "Un hot de obiecte de arta a fost prins dupa ce furase in jur de 100 de tablouri din muzee din toata Europa. Cand el a fost prins, mama lui s-a speriat si a taiat tablourile pe care le mai avea in bucati si le-a aruncat la gunoi", explica Arthur Brand, critic de arta.

Un caz asemanator s-a petrecut si in Italia, in anii'90. Din neglijenta hotilor, o pretioasa lucrare semnata de Caravaggio a fost roasa de soareci.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Stupoare in Olanda, dupa ce s-a aflat ca tablourile au sfarsit intr-o soba din Romania