Antena Meniu Search
x

El e adolescentul care a declanşat RĂZBOIUL DIN SIRIA. Povestea băiatului care cu un graffiti a pornit unul dintre cele mai sângeroase conflicte din istorie

În februrie 2011, în plină “Primăvară arabă”, un adolescent în vârstă de 14 ani scria pe zidul unei şcoli din oraşul său natal, Derra, din sud-vestul Siriei, mesajul “Este rândul dumneavostră, dr. Bashar al-Assad”, cu referire la dictaturile din Tunisia şi Egipt, care au căzut în urma revoluţiilor.

Naief Abazid - FOTO: www.theglobeandmail.com

În februrie 2011, în plină “Primăvară arabă”, un adolescent în vârstă de 14 ani scria pe zidul unei şcoli din oraşul său natal, Derra, din sud-vestul Siriei, mesajul “Este rândul dumneavostră, dr. Bashar al-Assad”, cu referire la dictaturile din Tunisia şi Egipt, care au căzut în urma revoluţiilor.

Bashar al-Assad se afla la conducerea Siriei din anul 2000, când a devenit preşedinte după moartea tatălui său. Familia al-Assad conducea Siria de peste 40 de ani.

A doua zi, băiatul a fost arestat de serviciile secrete siriene şi torturat. Alţi 22 de băieţi, care făceau parte dintr-un grup de tineri ce scriau cu graffiti pe pereţi, i-au împărtăşit soarta.

Începutul conflictului

După mai multe săptămâni în care nu aveau veşti despre copiii lor, locuitorii din Deraa au organizat un marş de protest pentru a cere eliberarea lor. Poliţia a deschis focul asupra manifestanţilor, iar două persoane au fost ucise. Era 18 martie 2011 şi acei oameni au fost consideraţi primii martiri ai revoluţiei siriene.

În 23 martie, preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, decide să-i graţieze pe adolescenţi, aceştia fiind eliberaţi. La întoarcerea în familiile lor, ei sunt celebraţi ca eroi.

Însă, lucrurile nu s-au oprit aici. Manifestaţiile din Deraa au ecou în toată ţara, iar mai multe proteste încep să aibă loc în mai multe oraşe.

La 1 aprilie 2011, manifestanţii din Deraa sunt din nou pe străzi. Acesta a reprezentat începutul războiului civil din Siria.

Cine este Naief Abazid

În decembrie 2016, după mai mult de cinci ani de la izbucnirea acestui război, jurnaliştii de la publicaţia canadiană The Globe and Mail l-au găsit pe adolescentul de la care a plecat totul. Este vorba de Naief Abazid, acum în vârstă de 19 ani, despre care publicaţia citată susţine că l-a găsit, după 6 luni de investigaţii, în Austria.

Tânărul a acceptat să se întâlnească cu jurnalistul Mark MacKinnon, de la The Globe and Mail, într-un mall din Viena, unde este refugiat, pentru a-şi spune povestea.

"Eram un copil, nu ştiam ceea ce făceam. Am realizat că este ceva serios abia in momentul în care am ajuns in inchisoare”, a povestit Naief momentul în care a scris acel mesaj, mai mult la încurajărilor tinerilor care erau alături de el.

În primul an al conflictului, Naief Abazid și familia lui au decis să rămână în Deraa. Adolescentul nu a participat la ciocniri, cu excepția graffiti-urilor pe care le-a răspândit pe zidurile orașului. Dar, într-o zi, un soldat guvernamental l-a rănit la braț. După ce este ranit, el este trimis la un spital in Iordania. Petrece doi ani în tabere pentru refugiaţi împreună cu familia sa înainte de a se întoarce în Siria în 2014.

Mesajul Angelei Merkel

În septembrie 2015, după șapte luni de bombardamente teribile, spune tânărul, au fost cu toții surprinși atunci când nu a existat nici un bombardament timp de douăzeci și patru de ore. A fost momentul când familia a văzut pe Al-Jazeera declarația Angelei Merkel, cum că Germania va găzdui toți refugiații sirieni care sosesc la frontieră.

Familia a decis să-l trimită pe Naief Abazid, pe fratele său și pe vărul său pentru o călătorie lungă în Europa.

"Nu mai aveam un viitor în Deraa. Acolo nu existau decât două optiuni: să fii ucis sau să devii o persoană fără adăpost”, povesteşte tânărul.

Au traversat Siria spre granița cu Turcia la bordul unui microbuz, au trecut prin ruinele antice din Palmyra, în teritoriul controlat de statul islamic. Drumul i-a costat 1.000 de dolari de persoană. Atunci și-au făcut o idee despre teroarea impusă de către organizația teroristă, când au văzut un cadavru instalat pe un sens giratoriu, decapitat și cu capul pus pe genunchi.

Pentru alți 1.100 de dolari de fiecare, plătiți la frontiera cu Turcia, au ajuns la Izmir. De aici, pe o barcă gonflabilă, la Lesbos, apoi cu un feribot la Atena. De acolo, a mers pe jos, prin Serbia și Ungaria, unde a fost arestat.

Autoritățile ungare l-au pus într-un tren rapid la Viena, unde se află de mai bine de un an.

"Naief Abazid a ajutat la declanşarea conflictului - şi la tot ce s-a întâmplat de atunci - cu actul său de provocare adolescentină. Dar, el este doar una dintre victimele unor evenimente care nu pot fi controlate şi care au fost grav afectate de războiul ce durează deja de cinci ani. Şi, la fel ca noi toţi ceilalţi, este profund îngrijorat de ceea ce ne rezervă viitorul", conchide jurnalistul de la The Globe and Mail în finalul articolului dedicat lui Naief Abazid.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » El e adolescentul care a declanşat RĂZBOIUL DIN SIRIA. Povestea băiatului care cu un graffiti a pornit unul dintre cele mai sângeroase conflicte din istorie