Antena Meniu Search
x

Elon Musk, în război cu justiția din Brazilia, după ce un judecător a obligat X să închidă mai multe conturi: "A trădat cu nerușinare și în mod repetat Constituția"

Elon Musk are din nou probleme cu legea! Un judecător al Curții Supreme din Brazilia a deschis ieri o anchetă în care îl acuză pe miliardar de obstrucţionarea justiţiei. Decizia vine în contextul în care Musk vrea să sfideze un ordin emis de autorităţile braziliene, ordin care a blocat mai multe conturi pe platforma X, fostă Twitter, din cauza unor discursuri care instigau la ură. Mai mult, miliardarul l-a şi atacat verbal pe magistratul brazilian, acuzându-l că a ameninţat cu arestarea angajaţilor companiei, dar şi că a limitat accesul platformei X în Brazilia. Musk i-a mai cerut judecătorului să demisioneze.

de Redactia Observator

la 08.04.2024, 08:13

Vezi și

Elon Musk contestă o decizie a unui judecător al Curții Supreme din Brazilia care a ordonat platformei sale de socializare X să blocheze anumite conturi, iar duminică a cerut demisia judecătorului.

"Acest judecător a trădat cu nerușinare și în mod repetat Constituția și poporul brazilian. El ar trebui să demisioneze sau să fie pus sub acuzare", a postat Musk pe X, potrivit Mediafax.

Într-o postare anterioară, Musk a declarat că X ridică toate restricțiile decise de judecătorul Alexandre de Moraes privind anumite conturi nedeclarate din Brazilia și va publica detaliile ordinului, în ciuda interdicției judecătorului de a face acest lucru.

"Acest judecător a aplicat amenzi masive, a amenințat că ne va aresta angajații și a tăiat accesul la X în Brazilia", a postat Musk sâmbătă seara. "Ca urmare, probabil că vom pierde toate veniturile din Brazilia și va trebui să ne închidem biroul de acolo. Dar principiile contează mai mult decât profitul".

Pe acelaşi subiect

Musk a promis că va contesta legal ordinul, acolo unde este posibil

Procurorul general al Braziliei, Jorge Messias, a criticat decizia lui Musk și a cerut reglementarea rețelelor de socializare pentru a împiedica platformele străine să încalce legile braziliene, scrie Reuters.

"Nu putem trăi într-o societate în care miliardarii cu domiciliul în străinătate dețin controlul rețelelor sociale și se pun în situația de a încălca statul de drept, nerespectând ordinele judecătorești și amenințând autoritățile noastre", a declarat Messias într-o postare pe X.

X Corp a fost "forțată prin decizii judecătorești" să blocheze anumite conturi populare din Brazilia și i s-a interzis să dea detalii despre ordin sau despre judecătorul care l-a emis, a precizat compania într-un comunicat. Aceasta a precizat că X a fost amenințată cu amenzi zilnice dacă nu se conformează.

Elon Musk a declarat că ordinul de blocare a fost neconstituțional

"Oamenii din Brazilia, indiferent de convingerile lor politice, au dreptul la libertate de exprimare, la un proces echitabil și la transparență din partea propriilor autorități", a postat el.

Un purtător de cuvânt al Curții Supreme a declarat că instanța nu are niciun comentariu în această privință pentru moment.

Moraes, care conduce o anchetă privind o presupusă tentativă de lovitură de stat a fostului președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, este unul dintre judecătorii Curții Supreme cei mai activi în combaterea dezinformării online în Brazilia. Anul trecut, Moraes a ordonat, de asemenea, o investigație asupra directorilor de la platforma de mesagerie socială Telegram și de la GOOGL.O Google de la Alphabet, care s-au ocupat de o campanie de critică a unui proiect de lege privind reglementarea internetului. Proiectul de lege impunea companiilor de internet, motoarelor de căutare și serviciilor de mesagerie socială să găsească și să raporteze materialele ilegale, în loc să lase acest lucru în seama instanțelor, și să aplice amenzi mari în cazul în care nu reușesc să facă acest lucru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Elon Musk, în război cu justiția din Brazilia, după ce un judecător a obligat X să închidă mai multe conturi: "A trădat cu nerușinare și în mod repetat Constituția"