Antena Meniu Search
x

Video Emmanuel Macron, victorie la alegerile prezidenţiale din Franţa. Reacţia sa după ce a învins-o pe Marine Le Pen: "O nouă eră"

Emmanuel Macron a fost reales ieri preşedinte al Franţei pentru un nou mandat de cinci ani. La fel ca în 2017, Macron a învins-o, în al doilea tur de scrutin, pe lidera extremei drepte, Marine Le Pen. Dar diferenţa a fost, de această dată, mai mică: Macron a primit 58,5 la sută din voturi, faţă de peste 66 de procente acum cinci ani. Iar rata abţinerii de la vot a atins un nivel nemaiîntâlnit de peste 50 de ani. În primul discurs după realegere, preşedintele a promis "o eră nouă" şi le-a mulţumit celor care l-au votat doar pentru a opri extrema dreaptă. 

de Redactia Observator

la 25.04.2022, 11:33

Vezi și

Alegeri prezidențiale în Franța. La fel ca acum cinci ani, Oda Bucuriei, imnul neoficial al Uniunii Europene, a fost fundalul sonor al sosirii lui Emmanuel Macron la mitingul victoriei de lângă turnul Eiffel. Preşedintele reales a promis că va ţine seama de opiniile celor care i-au acordat votul doar pentru ca Marine Le Pen să nu devină preşedinte. 

"Noua eră nu va fi o continuare a mandatului de cinci ani care se încheie, ci invenţia colectivă a unei metode renăscute, pentru cinci ani mai buni în serviciul ţării noastre, a tineretului", a declarat Emmanuel Macron

Citește și: Cine este Brigitte Macron, soția lui Emmanuel Macron. Prima doamnă a Franței, de mână cu partenerul său, la plajă

Discursul lui Emmanuel Macron, preşedintele reales

Pe acelaşi subiect

Victoria lui Macron consolidează Uniunea Europeană şi atitudinea sa fermă faţă de Rusia, după invadarea Ucrainei. "Aţi ales un proiect umanist, ambiţios, pentru independenţa ţării noastre, pentru Europa noastră", a mai spus preşedintele Franţei. 

Alegeri Franţa. Reacţia lui Marine Le Pen după înfrângere

Marine Le Pen şi-a recunoscut înfrângerea dar a salutat, ca un succes, creşterea consistentă a numărului de voturi pe care l-a primit, faţă de anul 2017. Ea i-a chemat pe toţi cei ce i se opun lui Macron să voteze pentru candidaţii extremei drepte în alegerile parlamentare din luna iunie. 

"Un puternic vânt de libertate s-ar fi putut ridica în ţară. Voinţa urnelor, pe care o respect, a decis altfel. Lansăm, în această seară, marea bătălie a alegerilor legislative!", a afirmat Marine Le Pen.

Emmanuel Macron vs. Marine Le Pen

Francezii au avut de ales între două viziuni diferite asupra viitorului Franţei: cea liberală şi pro-europeană a lui Emmanuel Macron şi cea rigidă şi deloc tolerantă cu străinii, propusă de Marine Le Pen. Mulţi francezi au fost dezamăgiţi de ambii candidaţi ceea ce explică procentul de neparticipare la vot: 28 la sută, cel mai mare din 1969. La aceasta se adaugă şase procente de buletine albe sau anulate.

Proteste după alegerile prezidenţiale din Franţa

Anunţul rezultatelor a fost urmat, la Paris şi în alte oraşe, de proteste ale câtorva sute de aşa-numiţi "revoluţionari", cu lozinci împotriva lui Macron dar şi a adversarei sale. Poliţia a intervenit când manifestanţii au tulburat ordinea publică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Emmanuel Macron, victorie la alegerile prezidenţiale din Franţa. Reacţia sa după ce a învins-o pe Marine Le Pen: "O nouă eră"