Antena Meniu Search
x

Video Mai multe ziare franceze nu au mai ținut cont de reguli și i-au îndemnat pe alegători să-l voteze pe Emmanuel Macron

Ore decisive în Franţa, unde are loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Francezii au de ales între actualul preşedinte, Emmanuel Macron şi lidera extremei drepte, Marine Le Pen. Sondajele de opinie îl dau favorit pe Macron, nehotărâţii ar putea însă răsturna toate calculele.

de Redactia Observator

la 24.04.2022, 20:04

Vezi și

Speriaţi de perspectiva unei Franţe conduse de un preşedinte de extrema dreaptă sau, din contră, dornici de a produce o surpriză, francezii au făcut cozi la secţiile de votare încă de dimineaţă. Dintre candidaţi, Marine Le Pen este cea care s-a grăbit să voteze. 

Marine Le Pen: Sunt liniştită. Am încredere în francezi. 

Înainte de a se retrage la sediul de campanie, a petrecut minute bune în mijlocul simpatizanţilor şi a strâns copii în braţe. 

Pentru Emmanuel Macron, baia de mulţime a început de acasă. Zeci de fani l-au aşteptat în faţa porţii pentru a-şi face un selfie cu actualul lider de la Elysee. Speră ei şi viitorul. Macron s-a oprit şi a vorbit cu fiecare, le-a strâns mâna şi a mulţumit pentru votul de încredere. La fel ca rivala sa, Macron a ţinut să aibă şi el o fotografie în care ţine un copil în braţe. 

Francezii au de ales între două viziuni complet diferite privind viitorul țării lor

Francezii au de ales între două viziuni complet diferite asupra viitorului Franţei şi al Europei: una proeuropeană, cea a lui Macron, şi cea deloc tolerantă cu străinii, propusă de Le Pen. Actual președinte este convins că va rămâne la Elysee, aşa că ieri s-a relaxat pe plajă, iar azi echipa de campanie pregăteşte deja o scenă uriaşă în apropiere Turnului Eiffel pentru a sărbători victoria. 

Emmanuel Macron: Nu vom uni ţara promiţând orice şi finanţând nimic. Nu vom câştiga nicio bătălie cu minciuni şi neînţelegeri. 

Nu au lipsit nici dezinformările. Pe rețelele sociale din Franța s-a răspândit la miezul zilei un sondaj cu estimările privind rezultatul alegerilor, care o arată câștigătoare pe Marine Le Pen cu scorul de 50,5%. Mai multe publicaţii îi atenționează pe francezi că acest sondaj pare se bazează pe informații false. 

Mai multe canale media franceze nu au mai respectat nici ele regulile, de teamă că Marine Le Pen ar putea ieşi preşedinte, aşa că i-au îndemnat direct pe francezi să voteze cu Macron. Mulţi francezi sunt însă dezamăgiţi de cele două opţiuni. 

Alegător: Voi vota doar pentru că nişte femei au murit pentru ca eu să am drept de vot, dar voi vota în alb, pentru că nu vreau să votez cu niciunul dintre ei. 

Alegător: Nu mă bucur că va fi din nou preşedinte, dacă aşa se va întâmpla. 

Alţii au decis să nu meargă deloc azi la vot. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Mai multe ziare franceze nu au mai ținut cont de reguli și i-au îndemnat pe alegători să-l voteze pe Emmanuel Macron