Englezii nu cedează în fața terorii! Premierul britanic a tras un semnal de alarmă asupra terorismului online
Forţele de ordine britanice au avut la dispoziţie doar câteva minute să-i calmeze pe oameni şi să le controleze reacţiile. Fie au culcat lumea la pământ, fie au ordonat evacuarea cu mâinile la cap.
Forţele de ordine britanice au avut la dispoziţie doar câteva minute să-i calmeze pe oameni şi să le controleze reacţiile. Fie au culcat lumea la pământ, fie au ordonat evacuarea cu mâinile la cap.
Imaginile care fac fac înconjurul lumii sunt cele cu oameni scoşi din baruri, care merg în şir, cu mâinile ridicate, palmele aşezate pe ceafă. Este, practic, o măsură standard, de siguranţă, cu dublu sens.
Autorităţile spun că au cerut asta ca să poată face mai uşor distincţia între victime şi atacatori și pentru că aşa nu se răspândeşte panica, spun specialiştii. În plus, astfel se urmăresc mai uşor persoanele posibil înarmate.
În plus, poliţiştii britanici le-au cerut oamenilor din baruri să se aşeze la pământ, pentru că aşa fiecare persoană s-a putut concentra la ce are de făcut şi nu a mai dat importanţă nebuniei din jur.
Poliţia metropolitană are, de altfel, 3 reguli clare pentru cei prinşi în astfel de situaţii:
Aleargă, Ascunde-te şi Anunţă autorităţile.
În urmă cu o jumătate de oră, autorităţile de la Londra au făcut apel către cei care au filmat în timpul atacului să meargă la poliţie şi să predea imaginile. Până acum, au stat de vorbă cu peste 100 de persoane.
Într-un costum negru antracit, pentru a treia oară în trei luni, premierul britanic a denunţat terorismul de masă de care Regatul fusese cruţat în ultimii 12 ani. Pe un ton dur, Theresa May a transmis un triplu mesaj.
"Violenţei nu trebuie să i se permită să întrerupă procesul democratic! Deci, campania reîncepe de mâine. Alegerile generale vor continua, precum au fost planificate joi.", a anunțat premierul britanic.
Premierul britanic spune că strategia antiteroistă va fi revizuită. Şi a cerut giganţilor online să "cureţe" prin reguli mai dure Internetul.
Singurii care i-au răspuns până acum au fost cei de la Facebook, care au lăsat să se înţeleagă că au şi în prezent suficiente reguli ca potenţialii terorişti să nu se radicalizeze online. Dar, groaza răspândită deja e greu de combătut.
"Carnagiu"şi "Teroare pe Podul Londrei" titrează principalele cotidiane din Regat.
La Bruxelles, în faţa instituţiilor europene, steagurile au fost coborâte până la jumătate în semn de doliu. Preşedintele Comisiei, Donald Tusk, s-a declarat cu mintea şi cu inima alături de londonezi, în timp ce preşedintele Parlamentului European şi cel al Comisiei vorbesc despre cinismul teroriştilor.
Preşedintele Donald Trump a sunat-o personal pe Theresa May. A lăudat reacţia serviciilor de urgenţă britanice şi a oferit întregul sprijin al Washingtonului.
Dar, nu a ratat ocazia să-l taxeze pe primarul Londrei, aspru critic al său, pentru reacţia mult prea relaxată şi tot printr-o postare pe Twitter a spus răspicat că nu mai e cazul să fim eleganţi cu minorităţile, că asta e sursa dezastrului.
"Cel puţin 7 morţi şi 48 de răniţi în atacul terorist, iar primarul Londrei spune că <<nu este cazul să ne alarmăm!>>", acuză Donald Trump.
Solidaritate şi disponibilitate de a susţine Regatul în acest moment întunecat a venit şi din partea Angelei Merkel, a lui Emmanuel Macron şi chiar din partea preşedintelui Vladimir Putin.
Un mesaj de compasiune faţă de victime a transmis, pe Twitter şi preşedintele Klaus Iohannis.
Programat pentru aceast seară, concertul împotriva terorii susţinut de Ariana Grande nu va fi anulat. La evenimentul omagiu vor participa, printre alţii şi Miley Cyrus, Justin Bieber, Katy Perry, Coldplay, Robbie Williams şi Black Eyed Peas.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰