Entuziasm și prudență în prima zi de școală, în Italia
După 6 luni de pauză, clopoţelul a sunat în mii de şcoli din Peninsulă, iar printre cei care au răspuns la apel se numără şi foarte mulţi elevi români care trăiesc acolo împreună cu familiile lor.
- Cu măşti colorate, noi reguli şi orare diferenţiate, aproape 6 milioane de copii au revenit astăzi la şcoală şi în Italia.
- Este prima ţară din Europa lovită de pandemie şi una dintre cele mai afectate.
După 6 luni de vacanţă forţată, Sofia şi Robert nu mai au răbdare nici să îşi ia rămas bun de la părinţi. Sunt dornici să ajungă la şcoală cât mai repede, mai ales că e prima vizită din martie, când pandemia a lovit Italia.
Într-un alt colţ al oraşului, la fel de grăbit este şi Alexandru. Băiatul aproape că a făcut noapte albă de emoţie.
Alexandru: Vreau sa ma văd cu colegii, cu învăţătoarele, şi la şcoală învăţ mai bine decât acasă.
Cel puţin o perioadă, ghiozdanul va fi mai uşor decât în mod normal. O parte dintre ore se vor desfăşura, în continuare, online. Pentru a respecta distanţarea, clasele au fost reduse, iar copiii vor învăţa în mai multe ture. Regulile sunt identice în toate cele 13 regiuni din Italia, unde clopoţelul a sunat astăzi revenirea la normalitate.
Măştile sunt obligatorii pentru toţi copiii peste 6 ani. Elevii vor scăpa de mască doar la cantină, în timpul orelor de sport sau atunci când răspund întrebărilor profesorilor.
Nicoleta Dumitru, mama lui Alexandru: În curtea şcolii când vor intra le vor dezinfecta mâinile, le vor da ei măşti chirurgicale. Trebuie să respecte distanţa de cel putin 1 metru. Le-au distanţat băncile la un metru şi le-au dat o clasă mai mare anul asta fiind 24 de elevi in clasă.
Pentru a ţine sub control situaţia sanitară, profesorii vor fi testaţi periodic. 13 mii din aproximativ 500 de mii câţi au fost testaţi au ieşit deja pozitivi, aşa că au început anul cu un nou concediu medical de 2 săptămâni.
Alţi 50 de mii de profesori şi învăţători s-au pensionat anticipat de teamă că vor plăti cu viaţa revenirea la şcoală. Sunt cei care suferă de boli cronice şi sunt expuşi în faţa virusului care ne-a schimbat complet vieţile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰