Antena Meniu Search
x

Erbicid controversat, aprobat de UE. Semnalul de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Un controversat erbicid agricol, care, potrivit unor studii, ar fi cancerigen, ar putea fi autorizat, pentru încă cinci ani, în Uniunea Europeană.

Vezi și

Un controversat erbicid agricol, care, potrivit unor studii, ar fi cancerigen, ar putea fi autorizat, pentru încă cinci ani, în Uniunea Europeană, în urma votului de ieri al unei comisii de apel. Germania şi România se numără printre statele care au dat un vot favorabil după ce se abţinuseră la o consultare precedentă. Militanţii ecologişti dar şi guvernul Franţei afirmă că vor continua lupta pentru interzicerea substanţei.

Glifosatul, produs de un mare concern american, este folosit de peste patru decenii pentru eliminarea buruienilor. Dar, în 2015, un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a apreciat că substanţa poate provoca apariţia cancerului. Uniunea Europeană a prelungit, atunci, autorizaţia de folosire a glifosatului doar pentru 18 luni, până la efectuarea unui studiu al propriei agenţii. Care nu a găsit dovezi ale relaţiei dintre erbicid şi boala uciagaşă. 

Între timp, însă, organizaţiile ecologiste au lansat o amplă campanie împotriva Glifosatului şi au strâns peste un milion şi 300.000 de semnături pentru interzicerea lui. 

Dosarul a ajuns în faţa unei comisii în care sunt reprezentate toate cele 28 de state ale Uniunii. La un prim vot, Germania şi alte ţări, între care România, s-au abţinut. Dar acum Germania şi-a schimbat opţiunea şi a votat pentru. La fel au procedat România, Bulgaria şi Polonia şi, astfel, s-a întrunit majoritatea necesară aprobării. Guvernul german şi-a motivat decizia prin includerea unor restricţii în textul autorizaţiei. Decizia va fi adoptată, oficial, de Comisia Europeană până la 15 decembrie, când expiră autorizaţia actuală. Ecologiştii sunt hotărâţi să continue lupta. 

Decizia ar putea crea probleme în relaţia Germaniei cu Franţa, care doreşte eliminarea rapidă a glifosatului. Dar şi negocierile pentru un nou guvern german pot fi afectate, deoarece social-democraţii, potenţiali parteneri de coaliţie ai creştin-democraţilor, se opun şi ei autorizării erbicidului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Erbicid controversat, aprobat de UE. Semnalul de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii