Antena Meniu Search
x

Erdogan ia în calcul o operaţiune terestră în Siria după ce militanţii kurzi au atacat cu rachete. Cel puţin 3 morţi, în Gaziantep

Cel puţin trei persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite luni, în sud-estul Turciei, în urma unui atac cu rachete lansat din Siria de presupuşi militanţi kurzi, ca ripostă la raidurile aeriene efectuate de armata turcă, notează Mediafax.

de Redactia Observator

la 21.11.2022, 16:44

Cel puţin 3 morţi în Turcia, în urma unui atac cu rachete. Militanţii kurzi din Siria, consideraţi vinovaţi
- Profimedia

UPDATE: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni o eventuală lansare a unei ”operaţiuni terestre” în Siria - la o zi după o serie de raiduri aeriene asupra unor poziţii kurde în Siria şi în Irak şi după mai multe tiruri de rachetă în Turcia din Siria, relatează AFP, notează news.ro. ”Nu se pune problema ca această operaţiune să fie limitată doar la operaţiune aeriană”, a tunat şeful statului turc în faţa unor jurnalişti care-l însoţeau la întoarecea din Qatar, unde a asistat la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de Fotbal.

Această serie de raiduri aeriene - soldată duminică cu 30 de morţi în Siria - a fost declanşată de represalii faţă de atentatul în care au fost ucise şase persoane, la 13 noiembrie, la Istanbul, atribuit de către Ankara ”teroriştilor” kurzi. ”Unităţile competente, Ministerul nostru al Apărării şi Statul nostru Major vor decide împreună puterea care trebuie să fie angajată de către forţele noastre terestre”, anunţă Erdogan. Preşedintele turc precizează că consultări în acest sens sunt ”în curs”. ”Noi am avertizat deja că îi vom face să plătească pe cei care ne deranjează pe teritoriul nostru”, a tunat el.

Duminică seara şi luni dimineaţa, tiruri de rachetă din Siria au atins frontiera şi teritoriul turce şi s-au soldat în total cu trei morţi şi aproximativ 15 răniţi. Operaţiunea ”Sword Claw” - lansată împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor Apărării Poporului (YPG) - ”a fost efectiată cu 70 de avioane şi drone”, a detaliat preşedintele turc. ”Ei au intrat 140 de kilometri în nordul Irakului şi 20 de kilometri în nordul Siriei”, a precizat el. Erdogan dă asigurări că nu a purtat ”nicio discuţie” cu preşedintele american Joe Biden sau cu omologul său rus Vladimir Putin despre operaţiunea militară. Statele Unite susţin YPG, în nord-edstul Siriei, împotriva jihadiştilor din gruparea jihafistă Statul Islamic (SI), iar Rusia susţine miliţii pro-Assad în aceeaşi regiune.

Cel puţin 3 morţi în Turcia, în urma unui atac cu rachete. Militanţii kurzi din Siria, consideraţi vinovaţi

Pe acelaşi subiect

Rachetele lansate din Siria au lovit clădirea unui liceu şi două case din oraşul turc Karkamis, situat în provincia Gaziantep. De asemenea, a fost atacat un camion, în apropierea unui punct de trecere a frontierei dintre Turcia şi Siria, afirmă surse citate de agenţia de presă Anadolu şi de agenţia The Associated Press. Bilanţul atacurilor cu rachete este de trei morţi şi zece răniţi, au anunţat autorităţile turce.

Anterior, în cursul nopţii, un militar turc şi şapte agenţi de poliţie au fost răniţi în atacuri cu obuze lansate asupra unor localităţi din zona Kilis, a declarat ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, avertizând că Turcia va riposta la aceste atacuri "în cel mai puternic mod".

Potrivit organizaţiei Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), atacurile au fost lansate din localitatea siriană Kobani de militanţi din cadrul grupului insurgent kurd Forţele Democratice Siriene (SDF). Armata turcă a ripostat deja cu obuze asupra unor poziţii din nord-estul Siriei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Erdogan ia în calcul o operaţiune terestră în Siria după ce militanţii kurzi au atacat cu rachete. Cel puţin 3 morţi, în Gaziantep