Antena Meniu Search
x

China, Turcia și Franța fac apel la calm după incidentul din Polonia. Erdogan: Calea către pace este prin dialog

China, Turcia și Franța îndeamnă toţi actorii la ”calm”, în urma unor informaţiilor despre căderea în Polonia a unei rachete de fabricaţie rusească care a provocat moartea a doi polonezi şi plasarea în alertă a armatei poloneze, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 16.11.2022, 10:46

China, Turcia și Franța fac apel la calm după incidentul din Polonia. Erdogan: Calea către pace este prin dialog
China, Turcia și Franța fac apel la calm după incidentul din Polonia. Erdogan: Calea către pace este prin dialog - Profimedia Images

”În situaţia actuală, toate părţile vizate trebuie să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere pentru a evita o escaladare”, îndeamnă, într-o conferinţă de presă obişnuită o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Agenția de știri TASS transmite că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut o anchetă detaliată în cazul incidentului din Polonia.

„Trebuie să respect poziția Rusiei, care a transmis că racheta nu a fost lansată de armata sa. Pentru noi, acest lucru este important”, a declarat Erdogan. Totodată, liderul de la Ankara salută poziția omologului său american Joe Biden, care  declarat că "este improbabil, dată fiind traiectoria, ca racheta să fi fost lansată din Rusia".

"Încercăm pe cât posibil să punem Rusia și Ucraina la aceeași masă de negocieri. În acest sens, credem că o astfel de metodă, precum provocările, nu este corectă. Calea către pace este prin dialog”, a adăugat președintele turc, scrie The Guardian.

Totodată, și Franța a făcut apel la „prudență” cu privire la incidentul din Polonia, țară membră NATO, avertizând că „multe state au același tip de arme, așa că identificarea tipului de rachetă nu va identifica neapărat cine se află în spatele lansării acesteia".

O rachetă de fabricație rusească a căzut pe teritoriul Poloniei

La mai puţin de 24 de ore de la căderea unei rachete pe teritoriul Poloniei, ministrul polonez de Externe Pawel Jablonski a subliniat importanţa apartenenţei Poloniei la NATO. ”Suntem o ţară mult mai sigură decât dacă nu eram în NATO”, a subliniat Pawel Jablonski, salutând ”reacţia aliaţilor noştri, susţinerea lor fără echivoc şi voinţa lor”.

Explozia s-a produs în incinta unei ferme, la şase kilometri de graniţa Poloniei cu Ucraina. Doi săteni aflaţi la muncă şi-au pierdut viaţa. La locul impactului au fost găsite fragmente ale unei rachete care, potrivit guvernului polonez, este produsă în Rusia. Ambasadorul rus la Varşovia a fost convocat, astăzi, la ministerul de externe pentru a da explicaţii. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat, însă, că, deocamdată, nu se ştie cine a lansat racheta. Pentru Volodimir Zelenski, nu mai este loc de îndoială: a fost vorba de un atac al Rusiei şi o escaladare gravă a conflictului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » China, Turcia și Franța fac apel la calm după incidentul din Polonia. Erdogan: Calea către pace este prin dialog