Antena Meniu Search
x

"Este dreptul lor". Reacţia Rusiei în urma întâlnirii de la San Francisco dintre Biden şi Xi Jinping

Kremlinul consideră ”important” pentru întreaga lume summitul de miercuri, în Statele Unite, al preşedintelui american Joe Biden cu omologul său chinez Xi Jinping, în contextul unor tensiuni între cele două superputeri mondiale, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 15.11.2023, 14:26

"Este dreptul lor". Reacţia Rusiei după întâlnirea Biden Xi
"Este dreptul lor". Reacţia Rusiei după întâlnirea Biden Xi - Shutterstock

”Cele două ţări stabilesc relaţii bilaterale, este dreptul lor”, declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Bineînţeles, fiecare reuniune între cele mai mari două economii ale planetei este importantă pentru întreaga lume”, adaugă el.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a început, marţi, prima vizită în Statele Unite după şase ani, după ce preşedintele Joe Biden a declarat că urmăreşte să restabilească o comunicare normală cu Beijingul, transmite Reuters. 

Summitul lui Xi cu Biden va fi prima întâlnire faţă în faţă dintre liderii american şi chinez de un an şi a fost prezentată de oficialii americani ca o oportunitate de a reduce fricţiunile în ceea ce mulţi consideră a fi cea mai periculoasă rivalitate din lume.

Joe Biden, afectat de conflicte din întreaga lume, va încerca să detensioneze relațiile cu China, la întâlnirea cu Xi Jinping, astfel încât Casa Albă să își poată concentra energia asupra Israelului, Ucraina și viitoarele alegeri prezidenţiale potrivit a trei oficiali de la Casa Albă citaţi de Politico. De partea cealaltă, Xi vrea să revigoreze economia Chinei care încă nu şi-a revenit complet după pandemie, piața imobiliară este în criză, iar șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record. Pe agenda liderului chinez se mai află atragerea de investitori şi evitarea conflictelor.

Xi a salutat de pe treptele avionului său Air China la sosire şi a coborât pentru a se întâlni cu oficialii americani pe pistă, inclusiv cu secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, şi cu ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns. Apoi s-a urcat în limuzina sa chineză Hongqi, sau "Steagul roşu", şi a plecat de la aeroport spre San Francisco, unde sunt aşteptate demonstraţii atât pro, cât şi contra vizitei sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "Este dreptul lor". Reacţia Rusiei în urma întâlnirii de la San Francisco dintre Biden şi Xi Jinping