Antena Meniu Search
x

Estul continentului riscă să devină noul focar de coronavirus al Europei

Noi focare de coronavirus au luat prizonieră Europa de Est. Pe lângă ţara noastră, situaţia pare scăpată de sub control în ţările vecine. Bulgaria a doborât un nou record de infectări, 166 în ultimele 24 de ore, iar în Republica Moldova, numărul noilor infectaţi a depăşit 1.500 de la începutul săptămânii, iar în Chişinău niciun pat de spital nu a mai rămas gol. 

de Redactia Observator

la 26.06.2020, 21:33

Vezi și
  • România, Bulgaria, Moldova și Ucraina sunt printre cele mai afectate țări de coronavirus, în ultimele zile.
  • Premierul Bulgariei a prelungit starea de urgență sanitară.

În ultima săptămână, în Europa, numărul infectărilor a explodat. În mod surpinzător, virusul face ravagii în ţările din estul continentului, nu în vest - unde noul coronavirus a bătut cele mai negre recorduri la începutul pandemiei. 

20.000 de cazuri sunt confirmate în fiecare zi pe bătrânul continent şi 700 de oameni mor zilnic în urma infecţiei cu SARS CoV 2, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

Hans Kluge, director pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății: De săptămâni vorbesc de riscul unei creşteri pe măsură ce ţările ajustează relaxările. În mai multe state din Europa, acest risc a devenit acum realitate. În 11 dintre aceste state, transmiterea accelerată a dus la o creştere semnificativă care, lăsată neverificată, va împinge sistemele de sănătate din Europa pe marginea prăpastiei, încă o dată.

Cea mai dramatică situaţie este însă în jurul ţării noastre. Bulgaria, ţară în care mulţi români s-au grăbit să plece în concediu, doboară record după record. Ieri a fost raportat cel mai mare număr de infectări de la debutul pandemiei, 166. Premierul Boiko Borisov a anunţat deja că prelungeşte starea de urgenţă până la jumătatea lunii viitoare. 

Boiko Borisov, premierul Bulgariei: Am cerut un singur lucru - responsabilitate. Pentru că democrația este pentru cei disciplinați. Aparent, acest lucru nu a fost apreciat și acum avem o creștere a celor infectați. 

În Republica Moldova, de la începutul săptămânii au fost confirmate 1500 de cazuri, 375 doar ieri. Spitalele din Chişinău sunt copleşite, niciun pat nu a mai rămas neocupat. 

În total, Moldova a raportat aproximativ 15.000 de cazuri de la debutul epidemiei, dar ofcialii de pe peste Prut spun că numărul infectaţilor ar fi de zece ori mai mare. 

Peste graniţă, în Ucraina, epidemia pare total scăpată de sub control. 5.000 de oameni au fost confirmaţi cu noul coroanvirus în ultimele cinci zile. Aproape o mie doar ieri. Asta în timp ce în Serbia numărul cazurilor creşte de la o zi la alta - de la câteva zeci la peste o sută în ultimele 24 de ore. 

Tedros Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății: Virusul circulă în continuare. Este încă mortal şi majoritatea oamenilor este încă în pericol. Este momentul să fim în gardă, nu să ne relaxăm. Este momentul ca fiecare ţară să îşi intensifice eforturile pentru a găsi, izola, testa şi îngriji fiecare caz şi să identifice şi să pună în carantină orice contact.

Explozia de cazuri noi din Europa de Est ridică multe semne de întrebare. O explicţie ar fi aceea că, aici, transmiterea comunitară a fost amânată de măsurile de carantină impuse la debutul epidemiei. 

Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență: Acolo au fost şi foarte mulţi infectaţi la un anumit moment, aici trebuie să vedem prevalenţa, comunitatea, posibil. E greu de spus. 

În alertă rămâne şi Europa de Vest. Carantina s-a reîntors în forţă în mai multe cartiere din Lisabona, după ce numărul de infecţii a crescut. Dacă protughezii au acceptat cu calm noile restricţii, în Italia, într-un complex rezidenţial în care locuiesc 14 români, s-a iscat o adevărată revoltă în momentul în care oamenii au aflat că trebuie să stea din nou izolaţi de lume. 

Oamenii au aruncat de la ferestre cu scaune şi alte obiecte de prin casă în forţele de ordine. Mulţi chiar au încercat să fugă în momentul în care au auzit că trebuie să stea în carantină.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Estul continentului riscă să devină noul focar de coronavirus al Europei