Antena Meniu Search
x

Ucraina a început exportul de energie electrică în UE, inclusiv România. Cât poate câștiga Kievul

Ucraina a început să exporte energie electrică către Uniunea Europeană, au anunţat, joi, premierul ucrainean Denîs Şmîhal şi preşedinta Comisiei, Ursula Von der Leyen. Primele livrări au plecat spre România încă de la miezul nopţii, potrivit lui Şmîhal, notează News.ro.

de Redactia Observator

la 30.06.2022, 16:33

Exportul de energie este o nouă sursă de finanțare pentru Kiev.
Ucraina a început să exporte energie electrică în Uniunea Europeană. - Profimedia

”La doar trei luni de la primirea certificării energetice, a început mult aşteptatul export de energie electrică ucraineană în Europa! Astăzi (n.r. joi), de la miezul nopţii, astfel de exporturi au mers în România. Volumul iniţial este de 100 MW”, a declarat premierul ucrainean Denîs Şmîhal într-o postare pe contul său oficial de Facebook.

”Numai în prima zi întreprinderea de stat Ukrenergo a câştigat 10 milioane de grivne din vânzarea accesului la trecerea interstatală”, a adăugat el.

O nouă sursă de venituri pentur Ucraina

Şmîhal a subliniat că potenţialul de export al energiei electrice al Ucrainei în Europa este de până la 2,5 GW.

Pe acelaşi subiect

”În acest scenariu, statul va putea primi mai mult de 70 de miliarde de grivne pe an (n.r. peste 2 miliarde de euro)”, a mai spus el.

Preşedinta Comisiei Europene a salutat decizia, spunând că serveşte atât nevoilor Ucrainei, cât şi celor ale UE.

”Va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Şi venituri atât de necesare pentru Ucraina. Deci, este în beneficiul amândurora”, a scris von der Leyen, joi, pe contul de Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Ucraina a început exportul de energie electrică în UE, inclusiv România. Cât poate câștiga Kievul