Antena Meniu Search
x

Video Politicienii români dau vina pe Vladimir Putin pentru criza energetică, experții îi contrazic

În plină criză energetică, Klaus Iohannis face declaraţii îngrijorătoare: scumpirile de pe piaţa energiei vor fi tot mai drastice. De vină ar fi Federaţia Rusă, spune şeful statului. E contrazis însă de economişti care cred că, dacă România ar fi făcut investiţii mai devreme în extracţia de resurse naturale, nu am mai fi fost atât de dependenţi de preţurile internaţionale. Şi nu doar gazele şi energia electrică au devenit o problemă tot mai apăsătoare, ci şi preţurile carburanţilor.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 29.06.2022, 19:42

Vezi și

Gaze, curent, carburanţi. Toate s-au scumpit enorm în ultimele luni. Şi nu se vor opri aici. Klaus Iohannis, preşedintele României: "Așa cum arată lucrurile acum, prețurile vor crește în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung. Este inevitabil ca aceste materii prime să devină mai scumpe."

Liderii lumii caută soluţii disperate. Nici nu se mai feresc de jurnalişti, deşi informaţiile nu ar trebui să ajungă la urechile Moscovei.

Emmanuel Macron, președintele Franței: "Am decis să îl sun pe președintele Emiratelor Arabe Unite. L-am rugat să își mărească producția. Mi-a spus două lucruri. În primul rând, "sunt la maxim", cel puțin așa a spus el. În al doilea rând, a spus că saudiții pot să își mărească puțin, cu 150 (mii de barili, n.r.) sau puțin mai mult. Dar nu în cantități mari și nu în următoarele șase luni. În cele din urmă, în ceea ce privește petrolul rusesc, mi-a spus că trebuie să ne asigurăm că India…"

Joe Biden, președintele SUA: "Uşor, uşor... Poate ar trebui să vorbim înăuntru."

Pe acelaşi subiect

Politicienii dau vina pe Kremlin, experții îi contrazic

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Această criză energetică a fost pregătită minuțios de către Rusia."

Însă unii economişti sunt de altă părere. Gabriel Biriş, analist fiscal: "În România, criza a fost pregătită minuţios, dar nu de ruşi. Ci de români. Noi am blocat investiţiile. Am blocat pentru încă mulţi ani investiţia în offshore."

Ion Lungu, expert în energie: "Sunt ţări din Europa care au anunţat deja sau fac campanii privind reducerea temperaturii în locuinţe sau chiar măsuri în domeniul alimentării cu energie electrică. Autorităţile trebuie să se gândească de pe acum cum se vor desfăşura lucrurile începând cu 1 aprilie, anul viitor."

E data la care gazele şi curentul nu vor mai fi plafonate şi compensate, aşa că preţurile ar putea fi chiar triple. La benzină şi motorină, măsurile promise de Guvern întârzie.

Madalina Chitac, reporter Observator: "Ordonanţa privind compensarea preţurilor la carburanţi întârzie să fie adoptată de către Guvern. Asta deşi măsura ar trebui să fie aplicată începând cu data de 1 iulie. Îm aceste condiţii este greu de crezut că benzinarii se vor putea organiza în aşa fel încât, de vineri, să ofere o compensaţie de 50 de bani pentru fiecare litru de carburant."

Gabriel Biriş, analist fiscal: "E puţin probabil să poată să-şi adapteze sistemele informatice. Să înveţe cineva calculatorul care emite bonul să calculeze discountul."

În cazul în care benzinarii măresc preţurile după compensare, sancţiunile vor ajunge până la 500 de mii de lei. Asta dacă vor fi prinşi de Consiliul Concurenţei. Numai că instituţia n-a făcut nicio investigaţie pe piaţa carburanţilor în ultimii ani. Aşa că şefii ei au fost chemaţi să dea explicaţii în Parlament.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Politicienii români dau vina pe Vladimir Putin pentru criza energetică, experții îi contrazic