Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Experţii anunţă un atac mai puternic al Iranului asupra Israelului decât cel din aprilie. SUA şi Marea Britanie au trimis nave în regiune

Soarta Orientului Mijlociu se decide în orele următoare. Iranul şi-a făcut planurile şi ar urma să lanseze un atac direct împotriva Israelului, avertizează Statele Unite. La Washington, Joe Biden a convocat o şedinţă a cabinetului de securitate, în timp ce Marea Britanie a trimis în regiune nave de război pentru evacuarea cetăţenilor. Compania TAROM a anunţat şi ea că suspendă zborurile spre şi dinspre Israel şi Liban, iar Iranul a trimis o avertizare tuturor companiilor aeriene să evite zborurile în regiune.   

de Redactia Observator

la 05.08.2024 , 21:15

La şase zile de la asasinarea lui Ismail Hanyieh, Iranul e gata să răspundă în forţă. "Este necesar să pedepsim Israelul", a ameninţat ministrul de Externe. Statele Unite se aşteaptă la un atac în următoarele 36 de ore. De altfel, Teheranul a cerut companiilor aeriene să evite spaţiul aerian din cauza activităţilor militare. 

Israelul ar lua în calcul să lanseze primii ofensiva

Experţii militari se aşteaptă ca riposta Iranului să fie mai puternică decât cea din aprilie, când Teheranul a atacat Israelul cu peste 400 de drone şi rachete. 

Vezi și

O nouă ofensivă ar putea include proiectile lansate din Iran, dar şi din regiunile aliate. Din Liban, care găzduieşte Hezbollah, Gaza - unde activează Hamas, dar şi din Irak şi Siria. 

Pe acelaşi subiect

Liderii israelieni spun că sunt pregătiţi pentru orice scenariu. Potrivit unor surse diplomatice, Israelul ia în calcul să lanseze primii ofensiva.

"Iranul şi grupările lor încearcă să ne înconjoare cu o fortăreaţă de teroare pe şapte fronturi. Suntem hotărâţi să le ţinem piept pe fiecare front, în fiecare arenă, departe şi aproape. Oricine ne ucide cetăţenii, oricine face rău ţării noastre va fi tras la răspundere. Şi va plăti un preţ foarte mare", spune Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

SUA şi Marea Britanie sunt în stare de alertă

Siguranţa Israelului este acum în mâinile aliaţilor. Marea Britanie şi Statele Unite sunt în stare de alertă pentru a interveni, iar Washingtonul a trimis un portavion în regiune.

"Atunci când Liderul Suprem spune că va răzbuna (morţile), trebuie să luăm asta în serios. Nu ştiu ce vor face sau când o vor face, dar trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi şi că avem capabilităţile în regiune pentru a putea ajuta Israelul să se apere", spune John Kirby, consilier la Casa Albă.

În ultimele zile, Israelul a fost sub asediu. Teroriştii Hezbollah au bombardat nordul ţării, iar răspunsul a venit sub forma unor atacuri aeriene în Liban. Dimineaţă, mai multe rachete lansate din Gaza au lovit sudul Israelului. 

CNN susţine că doar trei dintre cele 24 de batalioane ale Hamas au fost distruse complet. Alte opt sunt gata de luptă. Gruparea palestiniană a primit însă o nouă lovitură. Omul responsabil cu finanţele teroriştilor a fost ucis după un atac în Gaza.

De teama unui război total, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a livrat 32 de tone de provizii medicale la Beirut. Zeci de ţări, printre care România, Statele Unite sau Italia le-au cerut cetăţenilor să plece din Liban şi să evite orice călătorie în Iran şi Israel. Mare Britanie a anunţat că are nave pregătite pentru evacuarea cetăţenilor săi din Orientul Mijlociu.  

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Experţii anunţă un atac mai puternic al Iranului asupra Israelului decât cel din aprilie. SUA şi Marea Britanie au trimis nave în regiune