Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Experţii au identificat o „super-plantă” care poate absorbi poluarea generată de traficul rutier

Experţii în horticultură au identificat bârcocile ca fiind o „super-plantă” ce poate absorbi poluarea în zonele cu trafic rutier intens.

de Cornel Preda

la 23.02.2021 , 17:04

O tufă de bârcoace O tufă de bârcoace - Shutterstock

Tufișurile de bârcoci sunt considerate eficiente în lupta contra poluării, spun experții de la Societatea Regală de Horticultură din Marea Britanie. Aceștia au studiat eficiența plantei în a absorbit poluarea, comparând mai multe tipuri de arbuști. 

Ce sunt bârcocii

Bârcoacele este un mic copăcel din familia rozaceelor, cu frunzele verzi pe o parte și albicioase pe cealaltă și cu flori albe-roșietice, fructul roșu ca sângele și lucitor, ce crește pe stâncile din pădurile muntoase.

Articolul continuă după reclamă

Studiul britanicilor face parte dintr-o campanie de identificarea a soluțiilor pentru reducerea poluării, inundațiilor și valurilor de caniculă, sporind beneficiile grădinilor și spațiilor verzi. 

Pe drumurile cu trafic intens, tufișurile dense de bârcoci au fost cu cel puțin 20% mai eficiente în a absorbi poluarea, comparativ cu alte plante, spun cercetătorii, citați de The Guardian, dar diferența nu a fost atât de evidentă când a venit vorba de străzile mai liniștite.

„Am aflat că în doar șapte zile, o tufă densă și de un metru lungime va ajuta să elimine aceeași cantitate de poluare pe care o mașină o emite pe o distanță de 800 de kilometri”, a declarat cercetătorul-șef al studiului, dr. Tijana Blanusa. 

Ea spune că bârcocii ar fi planta ideală pentru marginile drumurilor foarte aglomerate, în timp ce în alte zone este recomandată folosirea unui mix de specii de plante.

Oamenii îngrijorați pentru mediu, dar pasivi

Deși un studiu efecutat pe 2.000 de oameni de către SRH a găsit că o treime din oameni sunt afectați de poluare, doar 6% dintre aceștia fac și ceva în sensul acesta în grădinile lor. 

Culmea este că 86% dintre cei întrebați au spus că le pasă de problemele de mediu, iar 78% au declarat că sunt îngrijorați de schimbările climatice.

Societatea Regală de Horticultură speră ca prin aceste studii să încurajeze oamenii să se gândească și cum pot ajuta mediul înconjurător. 

Directorul științific prof. Alistair Griffiths a declarat că se încearcă identificarea continuă a unor noi super plante cu calități unice care combinate cu alte vegetații să aducă beneficii îmbunătățite. 

„Am descoperit de exemplu că pereții acoperiți cu iedere excelează la răcirea clădirilor, iar lemnul câinesc și păducelul ajută la reducerea inundațiilor în timpul zilelor cu ploi extreme”, a declarat Griffiths.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Ați ajuns să vă modificați programul zilnic sau traseul pentru a evita orele de vârf?
Observator » Ştiri externe » Experţii au identificat o „super-plantă” care poate absorbi poluarea generată de traficul rutier