Antena Meniu Search
x

Falimentul FTX: Doi foști asociați ai lui Sam Bankman-Fried au pledat vinovați la acuzațiile de fraudă. Fostul miliardar, adus în SUA

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a părăsit miercuri Bahamas cu un zbor către SUA pentru a se confrunta cu acuzațiile de fraudă, după ce procurorii federali au anunțat că doi dintre foștii săi asociați, Caroline Ellison, fost CEO al Alameda Research, și Gary Wang, cofondator al FTX, au pledat vinovați și acum cooperează cu guvernul american, transmite Reuters.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 22.12.2022, 09:01

Sam Bankman-Fried și Caroline Ellison
Falimentul FTX: Doi foști asociați ai lui Sam Bankman-Fried au pledat vinovați la acuzațiile de fraudă. Fostul miliardar, adus în SUA - Profimedia Images / Twitter

Procurorul din Manhattan, Damian Williams, a declarat într-o înregistrare publicată pe Twitter că Gary Wang și Caroline Ellison au pledat vinovați la acuzația de fraudare a investitorilor în platforma de tranzacționare cripto. Dezvăluirea că doi dintre cei mai apropiați foști asociați ai lui Bankman-Fried au decis să coopereze cu guvernul a intensificat semnificativ presiunea asupra fostului miliardar.

Damian Williams a mai a spus că Bankman-Fried se află acum în custodia FBI, în drum spre Statele Unite, și i-a îndemnat pe alții implicați în presupusa fraudă să recunoască faptele. "Acum este momentul să acționați. Ne mișcăm rapid și răbdarea noastră nu este eternă", a avertizat Williams.

Într-o declarație separată, Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC) i-a acuzat pe Ellison și Wang pentru implicarea lor într-o schemă multianuală de fraudare a investitorilor FTX. Avocatul Carolinei Ellison nu a răspuns solicitărilor Reuters de a comenta situația. În schimb, avocatul lui Gary Wang a precizat că acesta și-a asumat vina. "Gary și-a acceptat responsabilitatea pentru acțiunile sale și își ia în serios obligațiile ca martor cooperant", a declarat Ilan Graff.

Prăbușirea FTX, "una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Americii"

Procurorii federali din Manhattan l-au acuzat săptămâna trecută pe Bankman-Fried că a furat miliarde de dolari din activele clienților FTX pentru a acoperi pierderile fondului său speculativ, Alameda Research, în ceea ce Williams a numit "una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Americii". Fostul miliardar, în vârstă de 30 de ani, a recunoscut eșecurile de gestionare a riscurilor la FTX, dar a spus că nu crede că trebuie să răspundă penal.

FTX și-a declarat falimentul pe 11 noiembrie, atunci când Bankman-Fried a demisionat din funcția de CEO. Platforma de tranzacţionare a criptomonedelor, una dintre cele mai mari din lume, s-a străduit să strângă bani pentru a evita colapsul, după ce clienţii s-au grăbit să retragă șase miliarde de dolari de pe platformă în doar 72 de ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Falimentul FTX: Doi foști asociați ai lui Sam Bankman-Fried au pledat vinovați la acuzațiile de fraudă. Fostul miliardar, adus în SUA