Video Familiile tinerilor luați de viitură în Italia trec prin momente cumplite: Patrizia și Bianca, găsite moarte. Autoritățile române nu au oferit niciun ajutor
Veste cumplită pentru familiile tinerilor români surprinşi de viitură în Italia. Patrizia şi Bianca au fost găsite fără suflare, la aproape 48 de ore de când au fost luate de ape. Pompierii şi voluntarii încă îl caută pe Cristian, în timp ce un psiholog italian îi încurajează fratele, venit şi el la căutări. Ministerul Român de Externe, în schimb, nu a oferit până acum niciun ajutor, împotmolit în proceduri şi weekend.
Trupurile fără viaţă ale Patriziei şi Biancăi au fost găsite în această dimineaţă de pompierii italieni, după ce apele s-au mai liniştit.
"Marea speranţă pe care o aveam, fiind tineri, era să-i găsim în prima noapte, sau dimineaţa, atârnați de vreun pom. Să îi fi scos furia apelor", a declarat Michele De Sabata, primarul comunei Premariacco.
Imaginile dramatice, filmate înainte ca cei trei să fie luaţi de viitură, arată cum Patrizia şi Bianca sunt separate de Cristian din cauza curenţilor.
Trupurile celor două tinere, recuperate din apele râului Natisone
- Patrizia şi Bianca, tinerele românce luate de ape în Italia, au fost găsite moarte. Cristian e căutat în...
- "Este o tragedie imensă". Cei trei tineri români luaţi de ape în Italia, sub ochii salvatorilor, sunt de negăsit...
- Ultimele imagini cu cei trei tineri români surprinși de viitură, în Italia. Îmbrățișați, au sperat până...
Trupul uneia dintre fete a fost recuperat la 700 de metri de locul în care tinerii au fost doborâţi de puhoaie. Al doilea cadavru - la aproape un kilometru.
"Se îngustează acolo, sunt și câteva bariere de pământ, contrare cursului apei, în care rămân prinse vegetația, arborii, chiar corpurile umane", a explicat Michele De Sabata, primarul comunei Premariacco.
Reprezentanţii Ministerul Român de Externe s-au interesat doar telefonic de soarta celor trei români. De atunci aşteaptă veşti.
"Până în acest moment, autoritățile italiene nu au confirmat cetățenia persoanelor dispărute", a precizat Radu Filip, purtător de cuvânt MAE.
La peste 50 de ore de când tinerii au fost luați de viitură, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe din România nu pot confirma identitățile lor. Asta în contextul în care familiile sunt de trei zile pe malul râului Natisone și trec prin clipe dramatice. De la speranță, la neputință, la resemnare. În timp ce părinții și frații primesc ajutor doar de la italieni, autoritățile române sunt înecate proceduri.
"Noi vorbim despre lucruri birocratice ale Guvernului. Dar să știți că aici, la noi, sunt toate fotografiile tuturor tinerilor, sunt toți prietenii lor, cei trei dispăruți sunt ei", a declarat Michele De Sabata, primarul comunei Premariacco.
Nu e prima dată când MAE are o reacţie întârziată în situaţii de criză ce implică cetăţeni români
Rudele victimelor sunt asistate în prezent de un psiholog de la Protecția Civilă Italiană. Moartea celor trei tineri a îndurerat comunitatea din Basaldella di Campoformido, localitatea în care Patrizia Cormoş a crescut. Tânăra de 20 de ani studia la Academia de Belle Arte din Udine.
"Ea era, cu siguranţă, una dintre acele fete care ar fi putut obţine mari rezultate în profesie. Era foarte bine pregătită", a declarat Fausto Deganutti, director la Academia Belle Arte Udine.
În ziua tragediei, Patrizia dăduse un examen la facultate.
"Este sfâşietor pentru noi, profesorii. Aproape toţi avem copii sau nepoţi. Pentru mine, personal, aceşti copii mi-ar fi putut fi nepoţi", a mărturisit Fausto Deganutti, director Academia Belle Arte Udine.
Bianca, de 23 de ani, era licenţiată în Economie şi profitase de mai multe zile libere pentru a călători în Europa, cu prietenul ei. Voia să-şi viziteze părinţii stabiliţi în Italia.
Căutările continuă pentru găsirea lui Cristian. Aproape 100 de pompieri şi voluntari cercetează cursul râului cu bărci, drone şi câini de urmă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰