Antena Meniu Search
x

Final fericit pentru cei 12 copii blocaţi 18 zile în peştera din Thailanda. Operaţiunea de salvare a reuşit

După 18 zile, cea mai dramatică misiune de salvare s-a încheiat! Toţi cei 12 copii blocaţi în peştera inundată din Thailanda au fost salvaţi. Şi antrenorul lor de fotbal a fost scos la suprafaţă. Pentru ei s-a mobilizat o lume întreagă.

Vezi și

După 18 zile, cea mai dramatică misiune de salvare s-a încheiat! Toţi cei 12 copii blocaţi în peştera inundată din Thailanda au fost salvaţi. Şi antrenorul lor de fotbal a fost scos la suprafaţă. Pentru ei s-a mobilizat o lume întreagă. Adolescenţii au ajuns la spital, iar părinţii lor nu se pot apropia prea mult de ei, să-i sărute sau să-i îmbrăţişeze, pentru că sunt încă în carantină. Copiii trebuie să se obişnuiască acum inclusiv cu lumina zilei. 

O misiune care părea imposibilă s-a încheiat cu succes. 18 scafandri, unii dintre cei mai buni de pe planetă, au intrat şi în dimineaţa de marţi în peşteră. 

Operaţiune extrem de dificilă pentru salvatori

Ultimii patru copii şi antrenorul lor au văzut lumina de la capătul tunelului. 

"M-am lovit de pietre. O piatră de dimensiuni mari era sub apă. Am călcat pe ea și am alunecat. M-am rănit la genunchi", dezvălui Li Shuo, unul dintre scafandrii care au participat la operaţiune.

Fiecare etapă a operaţiunii a fost un risc imens în labirintul de patru kilometri. În beznă totală, copiii au înotat, au mers şi şi-au făcut loc cu greu prin pasaje foarte înguste. Ploile de dimineaţă au complicat lucrurile. 

"Au ajuns cu temperatura corpului scăzută, aşa că a trebuit să îi încălzim. Sunt doi băieţi care au infecţii în zona plămânilor, iar un alt băiat are o zgârietură pe glezna dreaptă", spune Ministrul Sănătăţii din Thailanda, Jesada Chokdamrongsuk.

Mobilizarea voluntarilor pentru salvarea copiilor blocaţi în peşteră

La intrarea în peşteră s-a aflat zilnic o armată de voluntari. Oameni veniţi din satele apropiate au făcut totul pentru a uşura munca salvatorilor.

Timp de o săptămână, această femeie a gătit, alături de alte câteva localnice, pentru soldaţii şi scafandrii care s-au aventurat în grotă. Iar mulţi tineri s-au oferit să fie translatori pentru echipele sosite din străinătate şi să-i ducă pe jurnalişti spre peşteră. 

Ajutor de la miliardarul Elon Musk

Impresionat de tot ce a văzut în ultimele zile, miliardarul american Elon Musk a mers în Thailanda şi chiar a intrat în peştera inundată. A adus cu el un mini-submarin, construit în weekend ca să ajute echipele de intervenţie. 

"Astfel de incidente se pot întâmpla oriunde. Aşadar, tehnologia adusă de Elon Musk va fi folositoare pentru cei blocaţi în locuri greu accesibile", spune Premierul Thailandei, Prayuth Chan-Ocha.

Copiii vor fi monitorizaţi o săptămână în spital

Băieţii salvaţi vor sta o săptămână în spital, pentru că sistemul lor imunitar este slăbit. Se simt, însă, bine. Nu au febră, vorbesc cu medicii şi chiar cu cerut mâncărurile preferate. Ei par să aibă o stare psihică bună, spun cei care îi îngrijesc.

Echipa de fotbal a rămas blocată în peșteră pe 23 iunie, în timpul unei excursii. Ploaia puternică a făcut apoi imposibilă întoarcerea lor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Final fericit pentru cei 12 copii blocaţi 18 zile în peştera din Thailanda. Operaţiunea de salvare a reuşit