Antena Meniu Search
x

Financial Times: Plan de pace în 15 puncte între Rusia și Ucraina

Ucraina și Rusia au făcut progrese semnificative în ceea ce privește redactarea unui plan de pace ce include 15 puncte, printre care se numără încetarea focului și retragerea Rusiei dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă anumite limite referitoare la forțele sale armate, scrie Financial Times, care citează trei surse apropiate negocierilor. 

de Redactia Observator

la 16.03.2022, 17:06

Financial Times: Plan de pace în 15 puncte între Rusia și Ucraina - Profimedia Images

Acordul, pe care negociatorii ucraineni și ruși l-au discutat luni, pe larg, pentru prima dată, presupune ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promite că nu va găzdui baze militare străine sau armament, în schimbul protecției de la aliați precum SUA, Marea Britanie sau Turcia.

Condițiile rușilor pentru încheierea războiului în Ucraina

Jurnaliștii Financial Times notează însă că natura garanțiilor occidentale pentru securitatea Ucrainei – și acceptarea lor de către Moscova – s-ar putea dovedi a fi un mare obstacol în calea oricărui acord. Deși atât Moscova, cât și Kievul au declarat miercuri că au făcut progrese în ceea ce privește termenii unui acord, oficialii ucraineni rămân sceptici. 

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat, miercuri, că neutralitatea Ucrainei pe modelul Austriei sau Suediei este o posibilitate. 

Pe acelaşi subiect

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat și el că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt ușoare dar că există speranță pentru un compromis.

„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noștri. Aceștia spun că discuțiile nu sunt ușoare din motive evidente. Dar, cu toate acestea, există o speranță de a ajunge la un compromis", a declarat Lavrov.

Război Rusia - Ucraina, ziua 21

Bombele ruseşti au căzut şi noaptea trecută în capitala Ucrainei. Soldații lui Vladimir Putin continuă să se confrunte cu contraatacuri susținute, în timp ce încearcă să izoleze Kievul. În capitala asediată premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei au ajuns cu trenul pentru o întâlnire istorică alaturi de președintele Volodimir Zelenski, discuția celor patru prelungindu-se târziu în noapte. 

Orașul, care este sub interdicție totală de circulație pentru încă o zi, se pregătește pentru un asalt la sol, forțele și voluntarii ucraineni construind noi apărări și baricade, pentru a încetini orice atac rusesc. 

Negocierile de pace nu au dat rezultate, dar vor continua şi astăzi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Financial Times: Plan de pace în 15 puncte între Rusia și Ucraina