Antena Meniu Search
x

Finlanda vrea să găzduiască un posibil summit Biden-Putin. Între timp, Kremlinul denunţă ''obsesia'' SUA de a impune sancţiuni

Finlanda se oferă să găzduiască eventualul summit al lui Joe Biden şi Vladimir Putin. Preşedinţia de la Helsinki: "Finlanda a transmis Washingtonului şi Moscovei disponibilitatea de a organiza întâlnirea". Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a propus omologului său din Rusia, Vladimir Putin, organizarea unui summit.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 16.04.2021, 16:01

Finlanda se oferă să găzduiască eventualul summit al lui Joe Biden şi Vladimir Putin
Joe Biden şi Vladimir Putin - Profimedia Images
  • Finlanda vrea să găzduiască un posibil summit Biden-Putin
  • În tot acest timp, Kremlinul denunţă ''obsesia'' SUA de a impune sancţiuni Rusiei

Finlanda a propus, vineri, să găzduiască eventualul summit al preşedinţilor din Statele Unite şi Rusia, Joseph Biden şi Vladimir Putin, anunţă Preşedinţia de la Helsinki.

''Finlanda a transmis Washingtonului şi Moscovei disponibilitatea de a organiza întâlnirea'', a comunicat Biroul preşedintelui Finlandei, Sauli Niinistö, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro. 

Finlanda a găzduit în iulie 2018 întâlnirea preşedintelui american din acel moment, Donald Trump, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin.

Administraţia Joe Biden a anunţat, joi, expulzarea a zece diplomaţi ruşi şi impunerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, din cauza ingerinţelor electorale şi atacurilor cibernetice, dar Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a declarat că Washingtonul nu vrea escaladarea crizei. Jake Sullivan a declarat că Statele Unite vor să aibă ''o reacţie semnificativă şi credibilă, nu să amplifice criza''.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele SUA şi omologul său din Rusia, Vladimir Putin, ar trebui să organizeze un summit ''pentru a discuta toate problemele din relaţia bilaterală''. ''Poate exista o relaţie stabilă şi previzibilă. Credem că acţiunile de acum şi diplomaţia în general pot produce rezultate mai bune pentru relaţiile bilaterale'', a subliniat Jake Sullivan.

Propunerea unui summit a venit din partea lui Joe Biden 

Joe Biden, a vorbit marţi, prin telefon, cu Vladimir Putin. Şeful statului american a reafirmat angajamentul SUA de a susţine suveranitatea Ucrainei şi a pledat pentru dialog strategic pentru controlul armamentului, propunând organizarea unui summit.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va riposta la sancţiunile impuse de Statele Unite, iar ambasadorul american, John Sullivan, a fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru o ''discuţie dură''.

Vineri, Kremlinul a denunţat ''obsesia'' SUA de a impune sancţiuni Rusiei, dar a subliniat că preşedintele Vladimir Putin este favorabil ''normalizării relaţiilor bileterale şi reducerii tensiunilor''.

Preşedintele Vladimir Putin nu impune ''precondiţii'' pentru un eventual summit, a comunicat Kremlinul, conform agenţiei Tass.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Finlanda vrea să găzduiască un posibil summit Biden-Putin. Între timp, Kremlinul denunţă ''obsesia'' SUA de a impune sancţiuni