Antena Meniu Search
x

Fiul fostului dictator din Filipine, pe cale să devină preşedinte. Tatăl său a fost dat jos de la putere acum 36 de ani

Ferdinand "Bongbong" Marcos Junior, fiul fostului dictator din Filipine, este câștigătorul alegerilor prezidențiale care au loc în această țară, după cum arată rezultatele parțiale. Acestea indică faptul că a obținut în jur de 56% din voturi, aproape dublu față de principala contracandidată, notează CNN. Prin această victorie a lui Marcos Junior, familia acestuia se întoarce la putere în Filipine, la 36 de ani după ce au fost îndepărtați în urma unei revolte populare.

de Adrian Popovici

la 10.05.2022, 13:57

Ferdinand Bongbong Marcos Junior va deveni președinte la 36 de ani de îndepărtarea tatălui său.
Ferdinand Bongbong Marcos Junior - Profimedia

În plus, aceste alegeri marchează continuitatea în politică a altei familii, cea a actualului președinte, Rodrigo Duterte, fiica acestuia reușind să câștige postul de vicepreședinte. Mulți dintre cei care au votat-o pentru poziția de vicepreședinte consideră că ea va continua politicile dure împotriva traficului de droguri începute de tatăl ei.

Chiar dacă numărătoarea nu s-a terminat încă, abia aștept să vă mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat, celor care s-au alăturat luptei noastre, celor care s-au sacrificat, le-a transmis Marcos Junior susținătorilor săi.

Estimările din presa locală indică faptul că au fost numărate aproximativ 90% din toate voturile exprimate și că 30 de milioane dintre acestea îi revin lui Marcos Junior, asta într-o țară cu o populație totală de aproximativ 100 de milioane de persoane și care se mândrește cu o prezență ridicată la urne. În contrast, se estimează că principala contracandidată a lui Marcos Junior, Leni Robredo, actualul vicepreședinte din Filipine, a reușit să strângă doar 14 milioane de voturi.

O campanie plină de controverse

Adversarii lui Marcos Junior, dar și observatorii internaționali au atras atenția asupra faptului că această campanie electorală a fost dominată de dezinformări. Multe dintre dezinformări au vizat chiar modul în care Filipine a fost condus de regimul familiei Marcos.

Analiștii subliniază că victoria din aceste alegeri reprezintă succesul eforturilor susținute de a rescrie istoria familiei, în ultima perioadă prin intermediul social media.

Marcos Junior și-a bazat campania pe schimbarea percepției asupra modului în care tatăl său a condus țara, încercând să îi portretizeze dictatura ca o perioadă de progres și de extindere a infrastructurii.

Cu toate acestea, analizele interne și externe asupra perioadei în care familia Marcos a condus Filipine arată că câteva zeci de mii de persoane au fost închise, torturate și chiar ucise. Pe lângă pierderile umane, analiștii atrag atenția și asupra celor 10 miliarde de dolari furați. Pentru recuperarea acestor sume a fost formată o comisie, care urmează să ajungă chiar sub controlul lui Marcos Junior.

Familia Marcos a petrecut doar cinci ani în exil, reușind să se întoarcă în Filipine în 1991 și de atunci depunând eforturi constante pentru consolidarea puterii și a averii, în ciuda eforturilor de recuperare a banilor devalizați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Fiul fostului dictator din Filipine, pe cale să devină preşedinte. Tatăl său a fost dat jos de la putere acum 36 de ani