Joe Biden promite Ucrainei sprijinul ''neclintit'' al Statelor Unite, în contextul tensiunilor legate de prezenţa trupelor ruseşti la graniţă
Preşedintele american Joe Biden s-a folosit, vineri, de prima sa discuţie telefonică oficială cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-i oferi sprijinul ''neclintit'' al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea Ucrainei, în contextul tensiunilor legate de prezenţa trupelor ruseşti la graniţa ţării.
- Joe Biden promite Ucrainei sprijinul ''neclintit'' al Statelor Unite
- Conversaţia a avut loc după ce naţiunile occidentale şi alianţa militară transatlantică NATO şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la mişcările trupelor ruseşti
Washingtonul a fost cel mai puternic aliat al Ucrainei de la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, dar legăturile au fost umbrite de implicarea nedorită a Ucrainei în evenimente care au condus la procesul de punere sub acuzare a predecesorului lui Biden, Donald Trump.
Conversaţia a avut loc după ce naţiunile occidentale şi alianţa militară transatlantică NATO şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la mişcările trupelor ruseşti în apropierea regiunii Donbas, unde trupele ucrainene sunt în conflict cu forţele susţinute de Rusia.
''Preşedintele Biden a afirmat sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în faţa agresiunii continue a Rusiei în Donbas şi Crimeea'', se spune într-un comunicat american, conform Reuters.
Convorbirea a durat aproximativ 50 de minute, potrivit şefului de cabinet al lui Zelenski: ''Am discutat în detaliu situaţia din Donbas. Preşedintele Biden m-a asigurat că Ucraina nu va rămâne niciodată singură împotriva agresiunii Rusiei", a declarat ulterior preşedintele ucrainean.
Rusia amenință Kievul și NATO: O nouă escaladare a războiului în Donbas ar putea distruge Ucraina
Rusia a afirmat săptămâna aceasta că o escaladare a situaţiei din Donbas ar putea ''distruge'' Ucraina şi a avertizat împotriva oricărei desfăşurări a NATO. Ucraina, ţările occidentale şi NATO acuză Rusia că a trimis trupe şi armament greu pentru a-şi întări susţinătorii în Donbas, care au preluat controlul asupra unei părţi din estul Ucrainei în 2014.
Rusia afirmă că oferă sprijin politic şi umanitar luptătorilor separatişti doar în ceea ce consideră că este un conflict intern .
''Stăm umăr la umăr când vine vorba de conservarea democraţiilor noastre'', a scris Zelenski pe Twitter, după discuţia cu liderul american.
Biden, o persoană importantă pentru Ucraina, de pe vremea când acesta era vicepreşedinte pentru în administraţia lui Barack Obama, a subliniat, de asemenea, sprijinul Washingtonului pentru agenda anticorupţie şi de reformă a lui Zelenski.
Trump a fost acuzat în 2019 pentru ceea ce asistenţii de la Casa Albă au descris ca un efort de a condiţiona acordarea unui ajutor de aproape 400 de milioane de dolari destinat Ucrainei şi o vizită la Washington, de declanşarea unei investigaţii în Ucraina împotriva lui Biden. Trump a negat săvârşirea unor ilegalităţi şi Senatul SUA controlat de republicani l-a achitat.
De asemenea, Biden şi-a exprimat dorinţa de a vizita din nou Ucraina, aşa cum a făcut ca vicepreşedinte, a arătat biroul lui Zelenski.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰