Antena Meniu Search
x

Fostul director al CIA, David Petraeus, ar putea fi numit secretar de stat de noul preşedinte Donald Trump

Fostul director al CIA, David Petraeus, care a pledat vinovat pentru neglijenţă în administrarea de informaţii secrete, este luat în calcul de echipa preşedintelui-ales Donald Trump pentru a deveni secretar de stat, au declarat surse diplomatice pentru The Guardian.

Fostul director al CIA, David Petraeus, care a pledat vinovat pentru neglijenţă în administrarea de informaţii secrete, este luat în calcul de echipa preşedintelui-ales Donald Trump pentru a deveni secretar de stat, au declarat surse diplomatice pentru The Guardian.

Anterior, presa americană a scris că favoriţii pentru a prelua conducerea diplomaţiei sunt fostul primar al New Yorkului, Rudy Giuliani şi fostul ambasador american la ONU, John Bolton.

Însă Giuliani este extrem de controversat, pentru că are legături prea strânse cu guvernele străine.

La rândul său, Bolton este contestat pentru că opiniile sale privind Rusia, pe care o acuză de expansionism, le contrazic pe cele ale lui Trump.

Printre numele vehiculate pentru Departamentul de Stat s-au mai numărat şi Mitt Romney, dar şi cel al guvernatoarei statului South Carolina, fiica unor imigranţi indieni.

Petraeus a demisionat în noiembrie 2012, după ce FBI a descoperit că a avut o relaţie extraconjugală cu biografa sa, Paula Broadwell, căreia i-ar fi oferit informaţii secrete.

Apropiaţii săi spun că Petraeus este nerăbdător să se întoarcă în viaţa publică şi nu exclude posibilitatea de a servi în administraţia Trump.

De altfel, după alegeri, Petraeus, arhitectul strategiei americane în Afganistan şi Irak, a sugerat chiar că îl susţine pe Trump. „Are dreptate să critice Washingtonul pentru diviziuni şi pentru incapacitatea de a ajunge la compromisuri”, a declarat el săptămâna aceasta pentru postul german de televiziune Deutsche Welle. „El face afaceri. Să vedem dacă poate face afaceri şi la Washington”, a adăugat el.

„Poate face ceva la Washington pe care politicienii din sistem, pe care îi critică pe bună dreptate, nu au putut să facă, adică să îi unească, să cedeze puţin, pentru a câştiga mult pentru ţara noastră”, a afirmat fostul director CIA.

Joi, preşedintele-ales s-a întâlnit cu fostul secretar de stat Henry Kissinger, în vârstă de 93 de ani. Potrivit unui comunicat al echipei lui Trump, cei doi au discutat despre China, Rusia, Iran, UE şi alte dosare mondiale.

Vineri, miliardarul urma să părăsească Trump Tower, unde trăieşte aproape izolat de când a fost ales şi să-şi continue consultările la clubul său de golf din Bedminster, în New Jersey, la 80 de kilometri de Manhattan.

Unul dintre reprezentanţii campaniei a anunţat joi că preşedintele-ales va efectua, "în două-trei săptămâni", un "turneu al victoriei", în statele care i-au permis să obţină victoria surprinzătoare împotriva lui Hillary Clinton.

Nimic nu-l obligă pe noul preşedinte, care va prelua funcţia la 20 ianuarie, să dezvăluie imediat care sunt cei 15 secretari ai săi.

În 2008, Barack Obama a anunţat pe cine a ales ca secretar de Stat abia la 1 decembrie. Era vorba despre Hillary Clinton.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Fostul director al CIA, David Petraeus, ar putea fi numit secretar de stat de noul preşedinte Donald Trump