Antena Meniu Search
x

Franța va introduce dreptul la avort în Constituția țării, într-o premieră mondială

Legislatorii francezi sunt așteptați luni să înscrie dreptul la avort în constituția țării, într-o premieră mondială, într-un context în care acest drept este în declin în multe alte țări. Pentru ca această schimbare să fie aprobată este nevoie de o majoritate de trei cincimi din voturile exprimate în ședința comună a ambelor camere ale Parlamentului, care va începe la ora locală 15:30, potrivit France 24.

de Redactia Observator

la 04.03.2024, 13:03

Franța va introduce dreptul la avort în Constituția țării, într-o premieră mondială
Franța va introduce dreptul la avort în Constituția țării, într-o premieră mondială - Profimedia Images

Dacă congresul aprobă această inițiativă, Franța va deveni singura țară din lume care protejează în mod clar, în Constituție, dreptul de a întrerupe voluntar o sarcină. Președintele Emmanuel Macron și-a asumat anul trecut angajamentul de a înscrie avortul - legal în Franța din 1975 - în constituție după ce Curtea Supremă a SUA a anulat în 2022 dreptul de jumătate de secol la această procedură, permițând statelor să o interzică sau să o limiteze.

Adunarea Națională a Franței, Camera inferioară a Parlamentului, a aprobat în ianuarie cu o majoritate covârșitoare includerea avortului ca "o libertate garantată" în constituție, urmată de Senat miercuri. Se așteaptă ca proiectul de lege să treacă acum de ultima piedică, printr-un vot comun al ambelor camere, într-o sesiune comună rară la fosta reședință regală de la Palatul Versailles.

Avortul a fost legalizat în Franța în 1975 printr-o lege promovată de ministrul Sănătății de atunci Simone Veil, devenită un simbol al luptei pentru drepturile femeilor. Leah Hoctor, de la Centrul pentru Drepturile Reproducției, a declarat că Franța ar putea oferi astfel "prima prevedere constituțională explicită de acest fel, nu doar în Europa, ci și la nivel global".

Sprijin covârșitor din partea francezilor

Cu sprijinul a peste 80% din populația franceză, conform mai multor sondaje, integrarea avortului în constituție a devenit treptat un subiect de interes pe scena politică. Chiar și partidele de dreapta și cele extremiste, care tradițional erau împotriva acestei idei sau se arătau sceptice față de formula propusă de guvern, au ajuns în cele din urmă să voteze în majoritate pentru reformă, deși cu unele rezerve.

În timp ce avortul este legal în cea mai mare parte a Uniunii Europene, populiștii de dreapta din întregul bloc comunitar au implementat politici menite să restricționeze sau să facă mai complicat accesul la procedură. În Ungaria, femeile însărcinate sunt obligate să asculte pulsul fătului, uneori descris ca "bătăile inimii fătului", un termen respins de profesioniștii medicali, de la primul ecograf. Polonia a interzis avortul în cele mai multe cazuri în timp ce partidul de dreapta Legea și Justiția se afla la putere, dar noul prim-ministru, Donald Tusk, lucrează la anularea interdicției, scrie Politico

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Franța va introduce dreptul la avort în Constituția țării, într-o premieră mondială