Antena Meniu Search
x

Furt de 25 de milioane $ cu ajutorul deepfake. Un angajat a fost păcălit să plătească suma infractorilor, crezând că o transferă directorului companiei

Un angajat al unei multinaționale din Hong Kong a fost păcălit să plătească 25 de milioane de dolari către infractori, folosind tehnologia deepfake. Aceştia s-au dat drept directorul financiar şi alţi membri ai companiei, într-o videoconferinţă, spune poliția din Hong Kong, potrivit CNN.

de Redactia Observator

la 04.02.2024, 16:18

Furt de 25 de milioane $ cu ajutorul deepfake. Un angajat a fost păcălit să plătească suma infractorilor, crezând că o transferă directorului companiei
Furt de 25 de milioane $ cu ajutorul deepfake. Un angajat a fost păcălit să plătească suma infractorilor, crezând că o transferă directorului companiei - Shutterstock

Capcana pusă la cale a fost una extrem de elaborată. Angajatul a fost păcălit să participe la o videoconferinţă cu aşa-zisul director financiar al companiei şi cu alţi angajaţi. Însă, s-a dovedit că toţi aceştia erau, de fapt, recreări deepfake, imagini editate cu ajutorul inteligenţei artificiale. 

"În videoconferința la care au participat mai multe persoane, s-a dovedit că toți participanţii erau falși", a declarat comisarul șef Baron Chan Shun-ching, la postul public de radio al RTHK. Chan a declarat că angajatul a devenit suspicios după ce a primit un mesaj de la aşa-zisul director. Inițial, angajatul a bănuit că este vorba de un e-mail de tip phishing, deoarece vorbea despre necesitatea efectuării unei tranzacții secrete. Cu toate acestea, angajatul și-a lăsat la o parte îndoielile după apelul video, deoarece persoanele prezente semănau şi aveau vocile exact ca colegii săi.

Capcana de 25 de milioane de dolari

Crezând că toți ceilalți participanți la apel erau reali, angajatul a fost de acord să transfere un total de 200 de milioane de dolari Hong Kong - aproximativ 25,6 milioane de dolari, a adăugat ofițerul de poliție.

Pe acelaşi subiect

Acest caz este unul dintre cele mai recente episoade în care infractorii au folosit tehnologia deepfake pentru a modifica materiale video și alte înregistrări disponibile publicului pentru a păcăli oamenii și a-i înșela să plătească bani.

La conferința de presă de vineri, poliția din Hong Kong a declarat că au efectuat deja șase arestări în legătură cu astfel de înșelăciuni. Înșelăciunea a fost descoperită doar atunci când angajatul a verificat ulterior cu sediul central al corporației. Poliția din Hong Kong nu a dezvăluit numele sau detalii despre companie sau angajat.

Îngrijorare la nivel mondial

Autoritățile din întreaga lume sunt din ce în ce mai îngrijorate de evoluţia tehnologiei deepfake și de utilizările sale necinstite.

La sfârșitul lunii ianuarie, imagini pornografice generate de inteligență artificială cu starul american de pop Taylor Swift s-au răspândit pe rețelele sociale, subliniind potențialul distructiv al acestei tehnologii. Imaginile - care o arătau pe cântăreață în ipostaze explicite - au fost vizualizate de zeci de milioane de ori înainte de a fi eliminate de pe platformele sociale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Furt de 25 de milioane $ cu ajutorul deepfake. Un angajat a fost păcălit să plătească suma infractorilor, crezând că o transferă directorului companiei