Antena Meniu Search
x

Gazprom a suspendat livrările de gaze către Letonia. Motivul invocat de compania rusească

Compania rusească Gazprom a anunțat sâmbătă că a încetat să mai aprovizioneze cu gaze Letonia, acuzând statul vecin că a încălcat condițiile pentru furnizarea gazelor.

de Redactia Observator

la 30.07.2022, 12:14

Gazprom a suspendat livrările de gaze către Letonia - Shutterstock

Firma de stat Gazprom a anunţat sâmbătă că a suspendat livrările de gaze către Letonia, în urma tensiunilor dintre Moscova și Occident din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor ample împotriva Rusiei, relatează AFP. 

„Astăzi, Gazprom a suspendat furnizarea de gaze către Letonia... din cauza încălcării condițiilor”, a transmis firma prin intermediul Telegram.

Compania a redus drastic livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream, miercuri, la aproximativ 20% din capacitatea sa. Măsura luată de Gazprom vine la o zi după ce firma letonă de energie Latvijas Gaze a declarat că a cumpărat gaz din Rusia și a plătit în euro. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Latvijas Gaze a declarat vineri că gazul cumpărat de companie nu provenea de la Gazprom, relatează The Guardian. Nu au numit însă furnizorul, invocând confidențialitatea în baza afacerilor. Rusia a oprit, de asemenea, vânzările de gaze către Shell Energy Europe din Germania.

Motivul pentru care Gazprom a suspendat livrările de gaze către Letonia

Pe acelaşi subiect

Astfel, Rusia a întrerupt deja aprovizionarea cu gaze către Polonia, Bulgaria, Finlanda, Țările de Jos și Danemarca, care au refuzat să plătească în conformitate cu un ordin al președintelui Vladimir Putin care impune taxarea în ruble, ca parte a unei noi scheme de decontare. În martie, Putin a declarat că cel mai mare producător de gaze naturale din lume va cere țărilor desemnate ca fiind "neprietenoase" în ceea ce privește poziția lor față de conflictul din Ucraina să plătească pentru gaz în ruble.

Comisia Europeană - care a avertizat că respectarea ordinului lui Putin ar putea încălca sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei - a îndemnat companiile din UE să continue să plătească în moneda convenită în contractele lor cu Gazprom, care în marea lor majoritate sunt în euro sau dolari.

Decizia vine la o zi după ce țara a anunțat reluarea importurilor de gaze rusești printr-o companie de broker. La acea vreme, Letonia și celelalte două republici baltice, Estonia și Lituania, au refuzat să accepte cererea Rusiei de a plăti gazul în ruble. La mijlocul lunii iulie, Parlamentul leton a adoptat o decizie de a interzice complet importurile de gaze de la gigantul rus de la 1 ianuarie 2023.

Potrivit Gazprom, Letonia a primit în 2019 și 2020 peste 1,6 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Gazprom a redus miercuri livrarea de gaze către Germania la o cincime din capacitatea gazoductului Nord Stream, o decizie pe care Berlinul o consideră o „strategie de război”. Marți, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că gazoductul Nord Stream 2 „poate satisface pe deplin nevoile Europei”, dar a subliniat că europenii „nu permit funcționarea acesteia din motive politice”.

Uniunea Europeană a convenit săptămâna aceasta un plan care are în vedere reducerea consumului de gaze, în solidaritate cu Germania.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Gazprom a suspendat livrările de gaze către Letonia. Motivul invocat de compania rusească