Antena Meniu Search
x

Georgia acuză că ruşii au ucis un civil şi au capturat un al doilea la graniţa cu Osetia de Sud. UE condamnă actul

Un cetăţean georgian a fost ucis luni de soldaţi ruşi în apropiere de regiunea separatistă Osetia de Sud, aflată sub controlul Moscovei după invazia sa din 2008, a anunţat Tbilisi.  Premierul georgian Irakli Garibaşvili a declarat luni seara că un cetăţean georgian a fost împuşcat mortal şi un altul a fost reţinut de trupele ruseşti în apropierea satului Kirbali, aflat lângă graniţa de facto dintre Georgia şi republica separatistă Osetia de Sud.

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 17:01

Georgia acuză că ruşii au ucis un civil şi au capturat un al doilea la graniţa cu Osetia de Sud. UE condamnă actul
Georgia acuză că ruşii au ucis un civil şi au capturat un al doilea la graniţa cu Osetia de Sud. UE condamnă actul - Profimedia

Polițiștii ruşi de frontieră ruși au împuşcat mortal un cetățean georgian luni seară, în apropiere de granița cu regiunea separatistă Osetia de Sud, susţinută de Moscova, a anunțat luni seară premierul georgian Irakli Garibashvili. "Incidentul confirmă încă o dată atmosfera dificilă de securitate de pe teren și vorbește despre consecințele grave ale ocupației", a spus Garibashvili într-un comunicat.

Acesta este primul incident soldat cu morţi în apropierea graniței cu Osetia de Sud după războiul scurt dintre Rusia și Georgia din 2008. După război, Rusia a recunoscut unilateral Osetia de Sud, unde are desfăşurate forţe din anii '90, și o altă regiune, Abhazia, și de atunci a amenințat că le va anexa.

Ruşii au ucis un cetățean georgian în apropiere de granița cu Osetia de Sud

Luni, "un cetăţean georgian a murit în urma tirurilor forţelor de ocupaţie ruse în apropiere de satul Kirbali, în municipalitatea Gori", au anunţat serviciile de securitate georgiene într-un comunicat.

Pe acelaşi subiect

Acestea nu au prezentat detalii privind identitatea victimei, nici nu precizat circumstanţele exacte ale morţii, dar au indicat că "un alt cetăţean georgian este deţinut ilegal". "UE condamnă cu fermitate uciderea unui cetăţean georgian şi reţinerea altuia de către gărzile de frontieră ruse la Kirbali. Cerem eliberarea sa imediată", a postat marţi pe X şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

"Prezenţa militară rusă în regiunile separatiste georgiene ocupate Abhazia şi Osetia de Sud este ilegală", a adăugat el. Potrivit France Presse, incidentul este unul rar, care intervine într-un context de tensiuni între cele două ţări vecine. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat la rândul său marţi că nu dispune de informaţii privind acest incident.

Locuitorii din regiune au declarat pentru postul local Pirveli TV că victima era un bărbat de 58 de ani care a fost împuşcat mortal de soldaţii ruşi în timp ce încerca, alături de alte persoane, să meargă să se roage într-o biserică în care autorităţile ruse au interzis accesul. Preşedinta pro-occidentală Salomé Zourabişvili, ale cărei puteri sunt limitate, s-a declarat "profund indignată de tirurile mortale ale forţelor de ocupaţie ruse asupra unui cetăţean georgian în timpul unei arestări ilegale".

Calificând violenţele drept "un atac flagrant împotriva statului georgian", preşedinta, aleasă în 2018, a îndemnat "comunitatea internaţională să condamne fără echivoc acţiunile Rusiei, care au încălcat de manieră flagrantă şi fără ruşine toate normele internaţionale". Tensiunile sunt puternice între Rusia şi Georgia de mai multe luni, pe fondul războiului din Ucraina.

Întrebat despre acest incident, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi reporterilor că nu are nicio informaţie despre acesta.

Tbilisi a făcut demersuri pe lângă Bruxelles pentru a deveni ţară candidată la aderarea la UE la puţin timp după declanşarea invaziei ruse din Ucraina, anul trecut. Comisia Europeană urmează să-şi prezinte miercuri avizul privind cererea Georgiei de aderare la UE, ceea ce înseamnă că poate recomanda sau nu ca acestei ţări să-i fie acordat statut de candidat, cum s-a întâmplat deja în cazul Ucrainei şi Republicii Moldova. Aderarea la UE şi NATO, obiective înscrise în Constituţia Georgiei, se bucură, potrivit sondajelor, de susţinerea a peste 80% din populaţia Georgiei. 

POLITICO: Georgia va primit statutul de candidat la UE  săptămâna aceasta

Georgia şi-a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, alături de Ucraina şi Moldova, dar, spre deosebire de celelalte două ţări, nu a primit statutul de candidat şi i s-a cerut să implementeze mai întâi o serie de reforme. Comisia Europeană urmează să se pronunţe săptămâna aceasta cu privire la cererea de aderare a Georgiei şi, potrivit POLITICO, se aşteaptă ca aceasta să primească statutul de candidat, în ciuda preocupărilor legate de tendinţele pro-ruse ale guvernului aflat la putere şi de soarta fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, în prezent încarcerat şi cu o stare de sănătate în declin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Georgia acuză că ruşii au ucis un civil şi au capturat un al doilea la graniţa cu Osetia de Sud. UE condamnă actul