Germania a inaugurat un centru de comandament naval la Marea Baltică, pentru a coordona forțele NATO. Rusia ameninţă cu consecinţe
Germania a inaugurat luni un nou cartier general naval multinaţional pentru Marea Baltică, capabil să conducă operaţiuni NATO în timpul unui conflict, în timp ce alianţa militară îşi sporeşte concentrarea asupra zonei pe fondul tensiunilor în creştere cu Rusia, relatează Reuters. Centrul de comandament naval nu încalcă nicio dispoziţie a tratatului care reglementează statutul internaţional al ţării de la reunificarea sa, a transmis marţi Berlinul, după ce Rusia a ameninţat cu consecinţe în urma acestei măsuri, relatează AFP.
Ministerul rus de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Germaniei la Moscova, Alexander Graf Lambsdorff, pentru a protesta împotriva deschiderii acestui nou comandament al Marinei germane, destinat să consolideze capacitatea de apărare a NATO în regiunea Mării Baltice.
Diplomatul "a dezminţit fără echivoc că acordul 2+4 ar fi fost încălcat de către guvernul federal", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german.
Într-un comunicat, MAE rus susţine că deschiderea acestui comandament naval ar încălca acordul "2+4", încheiat în urma reunificării Germaniei şi care interzice staţionarea trupelor NATO în estul Germaniei.
Rusia ameninţă cu consecinţe după inaugurarea noului comandament naval german la Rostock
- Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford
- Ce vrea Putin să obțină de la summitul BRICS din Kazan. Xi Jinping, primit cu brațele deschise
- Atacuri cu drone asupra fabricilor de alcool din Rusia. Motivul pentru care ucrainenii le consideră obiective...
- Un ucrainean luat cu forţa în armată s-a spânzurat într-un centru de recrutare din Poltava
- Procurorul general al Ucrainei şi-a dat demisia. Mai mulţi subalterni au certificate false de handicap pentru a nu...
Acest comandament naval, denumit oficial "Commander Task Force Baltic", a fost inaugurat luni în oraşul portuar german Rostock, fiind responsabil de planificarea operaţiunilor şi exerciţiilor maritime, precum şi de conducerea forţelor navale detaşate de NATO în timp de pace, criză şi război, notează DPA. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a subliniat anterior că acest comandament naval, unde nu staţionează trupe NATO, nu încalcă acordul "2+4".
În comunicatul său, MAE rus susţine că această măsură "continuă revizuirea treptată a rezultatelor celui de-Al Doilea Război Mondial şi militarizarea ţării" şi a cerut guvernului german să explice fără întârziere acest pas.
"Washingtonul, Bruxellesul şi Berlinul trebuie să fie conştienţi că extinderea infrastructurii militare a NATO pe teritoriul fostei Germanii de Est va avea consecinţe negative şi nu va rămâne fără un răspuns corespunzător din partea Rusiei", se afirmă în comunicatul MAE de la Moscova.
Invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina a sporit temerile legate de o posibilă agresiune rusă. Marea Baltică este o rută de aprovizionare importantă pentru NATO şi are o importanţă economică esenţială pentru ţările aliate din vecinătate.
Alianţa Nord-Atlantică a avertizat cu privire la spionarea sistematică a infrastructurii sale şi alte ameninţări potenţiale în regiune din partea Rusiei, care are porturi la Marea Baltică în exclava Kaliningrad şi în jurul oraşului Sankt Petersburg. În consecinţă, NATO a decis să-şi consolideze capacităţile de apărare în Marea Baltică, mai notează DPA.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰