Autorităţile din Italia şi Franţa în alertă, după ce un gheţar din Mont Blanc este în pericol să se prăbuşească
Aproape 250.000 de metri cubi de gheaţă ameninţă staţiunile de la poalele masivului Mont Blanc. Gheţarul este la un pas de prăbuşire, iar autorităţile locale se aşteaptă la distrugeri uriaşe. Mai multe cabane din apropiere au fost deja evacuate, iar drumurile sunt blocate.
Aproape 250.000 de metri cubi de gheaţă ameninţă staţiunile de la poalele masivului Mont Blanc. Gheţarul este la un pas de prăbuşire, iar autorităţile locale se aşteaptă la distrugeri uriaşe. Mai multe cabane din apropiere au fost deja evacuate, iar drumurile sunt blocate. Experţii avertizează că topirea gheţarilor va avea, în următorii 30 de ani, efecte devastatoare pentru întreaga planetă.
Mont Blanc, un paradis alpin vizitat anual de sute de mii de turişti, este în mare pericol. Drumul care traversează masivul pentru a face legătura între Franţa şi Italia a fost închis pentru o perioadă nedeterminată.
Iar cabanele de pe versant au fost evacuate de urgenţă. Totul pentru că autorităţile locale se tem că o bucată imensă din gheţarul Planpincieux s-a putea surpa brusc.
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
Secţiunea respectivă de gheaţă alunecă, încet dar sigur, cu aproximativ 60 de centimetri pe zi. Un ritm nemaiîntâlnit în ultimii ani. Singura speranţă e ca iarna să îşi intre în drepturi cât mai repede, iar temperaturile sa scadă serios.
Însă încălzirea globală face acest lucru aproape imposibil, spun experţii.
Experţii ONU vin cu propriul lor avertisment. Temperatura globală a crescut îngrijorător, fenomen care cauzează topirea accelerată a calotei glaciare.
Până în 2050, peste un miliard de oameni vor fi afectaţi de creşterea nivelului apelor. Există voci care spun că achiziţionarea proprietăţilor la malul măriilor şi oceanelor ar trebui evitată.
În urmă cu câteva zile, zeci de persoane au organizat o ceremonie funerară în memoria unui gheţar din nord-estul Elveţiei care s-a topit. Iar o manifestaţie asemănătoare a avut loc, luna trecută, şi în Islanda.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰