Antena Meniu Search
x

Video Giuseppe Conte și alți oficiali italieni responsabili de gestionarea pandemiei Covid-19, anchetați pentru omor din culpă

Procurorii din Italia au terminat ancheta despre modul în care a gestionat guvernul criza COVID la începutul pandemiei. 19 oficiali sunt acuzaţi de omor din culpă. Printre ei, fostul premier Giuseppe Conte, ex ministrul Sănătății şi şeful protecţiei civile. Dezastrul putea fi evitat, spun anchetatorii din ţara care a avut cele mai multe decese  de pe continent.

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 22:27

Vezi și

Italia a fost una dintre ţările cel mai greu încercate de COVID-19. 188.000 de oameni au murit. Un sfert dintre ei, în provincia Lombardia, de unde s-a răspândit virusul în toată peninsula. Fostul premier Giusepe Conte şi guvernul pe care îl conducea în 2020 sunt bănuiţi că au subestimat răspândirea COVID-19 şi că nu au decretat la timp carantina în două localităţi unde contaminările creşteau exponenţial.

"Acest rezultat este foarte important pentru noi pentru că va fi şi o dovadă ulterioară în procesul civil pe care l-am intentat la tribunalul civil din Roma, în 2020, în care sunt prezente în jur de 640 de rude ale victimelor."

Mii de persoane ar fi putut fi salvate, cred procurorii

Primele "zone roşii" au fost stabilite abia la o lună de la confirmarea COVID-19 în Italia. Procurorii din Bergamo au la dosar expertize ştiinţifice care arată că un lockdown extins în provincia Bergamo ar fi salvat viaţa a cel puţin 4.000 de oameni. 

Paolo Casiragh, rudă a victimelor: "Eu, personal, mi-am pierdut socrul şi tatăl între martie şi aprilie 2020 şi vestea de aseară e o veste care oferă o mare, mare satisfacţie."

Virusul a fost confirmat pentru prima dată în Italia pe 31 ianuarie 2020. Ulterior, cazurile au explodat în Lombardia și Veneto. Până la începutul lunii martie, virusul se răspândise în toate regiunile Italiei. Pe 19 martie, armata a fost dislocată în orașul Bergamo, cel mai grav afectat de COVID-19, pentru că autoritățile locale nu mai puteau face faţă numărului copleşitor de decese. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Giuseppe Conte și alți oficiali italieni responsabili de gestionarea pandemiei Covid-19, anchetați pentru omor din culpă