Antena Meniu Search
x

Grecia: Berlinul dorește mai degrabă un acord exhaustiv decât unul încheiat rapid

Germania a apreciat luni că este mai important ca acordul negociat în prezent între Grecia și creditorii săi internaționali să fie unul 'exhaustiv' decât ca acesta să fie încheiat rapid

Germania a apreciat luni că este mai important ca acordul negociat în prezent între Grecia și creditorii săi internaționali să fie unul 'exhaustiv' decât ca acesta să fie încheiat rapid

'O concluzie rapidă a negocierilor ar fi de dorit, dar nu trebuie să uităm că este vorba de un program de trei ani, un program cu o importantă listă de reforme și alte măsuri, un program ce trebuie să fie o bază solidă și pe termen lung pentru a continua să lucrăm împreună', a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, potrivit AFP.

'În consecință, (...) exhaustivitatea trece înainte de rapiditate', a adăugat el, în contextul în care Grecia și creditorii săi par a fi aproape de încheierea unui acord.

Și purtătorul de cuvânt al ministrului german al finanțelor Wolfgang Schaeuble, liderul unei linii exigente față de Atena, care cere pentru a treia oară din 2010 un ajutor financiar vecinilor săi europeni pentru a evita falimentul, a subliniat că, în primul rând, ar trebui să conteze calitatea acordului și nu 'viteza' cu care acesta este încheiat.

Cu toate acestea, 'noi suntem gata de o examinare rapidă (a unui acord) dacă aceasta este necesar', a adăugat Jürg Weissgerber, precizând că deocamdată nu a fost prezentat niciun document.

El a amintit că Germania ar dori ca acest acord să conțină 'un plan bugetar și financiar ambițios, o strategie de privatizare credibilă și o reformă a pensiilor durabilă'.

După ce în luna iulie au dat undă verde negocierilor, deputații germani vor fi chemați din nou să voteze asupra acordului găsit de Grecia și creditorii săi (UE, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional), odată ce acesta va fi examinat de miniștrii de finanțe din zona euro.

Potrivit unui oficial elen, citat de Reuters, Grecia speră să finalizeze negocierile cu creditorii internaționali cel târziu marți, 11 august, pentru obținerea celui de-al treilea pachet de asistență financiară, în valoare de până la 86 miliarde de euro (94 miliarde de dolari). Negocierile au început la 20 iulie, iar la 20 august Grecia ar trebui să achite peste trei miliarde de euro către BCE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Grecia: Berlinul dorește mai degrabă un acord exhaustiv decât unul încheiat rapid