Antena Meniu Search
x

Grecia, devastată de incendii. Flăcări de peste 30 de metri au înconjurat o mănăstire de pe Evia: trei călugări refuză să plece

Grecia este devastată de incendii, în plin sezon turistic. Cele mai ridicate temperaturi din ultimele decenii au produs un dezastru în apropiere de Atena.  Flăcările care au ajuns în suburbiile capitalei elene au distrus aproape o sută de case şi maşini.

de Redactia Observator

la 05.08.2021, 15:05

Corespondentul Observator, Laurenţiu Rădulescu, se află pe insula Evia, una dintre zonele cel mai grav afectate de incendiile din Grecia. Acolo, sute de oameni au fost evacuaţi din calea flăcărilor. Insula Evia se află la aproximativ 80 km de Atena. Peste 85 de persoane au fost evacute în cursul zilei de miercuri cu ajutorul navelor de armată pentru că focul a înconjurat întreaga zonă. Au fost flăcări uriașe de 20-30 de metri, zeci de case au fost mistuite, iar mai multe persoane au ajuns la spital intoxicate cu fum. În continuare sunt focare pe insulă, pompierii continuă să intervină cu elicoptere. Un bilanț al pagubelor va fi întocmit în cursul zilei de joi.

Focul a înconjurat o mănăstire de pe Evia: trei călugări refuză să plece

Cel puțin 150 de case au fost distruse. Incendiul a înconjurat o mănăstire și peste 10 sate de pe insula Evia. În toată Grecia  au fost ieri peste 100 de focare, potrivit AFP.  Pompierii au continuat să lupte cu flăcările şi în apropierea Atenei joi dimineață, în timp ce primarul Oliympiei, locul de naștere al Jocurilor Olimpice, a cerut disperat ajutor din cauza focului care amenință orașul.

„Ducem o bătălie a titanilor! Ce este mai greu urmează să vină”, a declarat jurnaliștilor adjunctul ministrului pentru protecția civilă, Nikos Hardalias.  Experții au avertizat că încălzirea globală crește atât frecvența, cât și intensitatea acestor incendii.

Pe acelaşi subiect

Pe Evia, flăcările uriașe de peste 30 de metri se vedeau din mare. Pompierii au spus că este o flacără dificil de controlat pe o insulă cu dealuri și vizibilitate redusă. Trei călugări de la Mănăstirea Sfântul David au refuzat să plece, dar toată lumea din satele din apropiere a fost evacuată.  „Ne sufocăm din cauza fumului”, a declarat unul dintre călugări agenției de știri ANA prin telefon, descriind flăcări înalte de 30 de metri în jurul mănăstirii.

Poliția a spus pentru AFP că îi va evacua cu forța pe călugări dacă viața lor va fi în pericol. Aproximativ 85 de persoane adunate pe o plajă au fost evacuate pe cinci bărci. Aproximativ 100 de pompieri susținuți de șapte elicoptere și avioane bombardiere cu apă luptă împotriva flăcărilor. Dar politicienii locali au denunțat lipsa resurselor.

„Solicităm autorităților să consolideze forțele aeriene și terestre pentru a nu risca vieți umane”, a declarat pentru agenția de presă ANA Giorgos Tsapourniotis, primarul din Limni. Argyris Liaskos, viceprimar al localității Mantoudiou, a declarat pentru Skai TV că nu a fost trimis la el niciun sprijin aerian pentru combaterea incendiilor. „Au ars cel puțin 150 de case”, a spus el.

Grecii s-au luptat cu 118 focare active de incendiu în ultimele 24 de ore

Potrivit lui Nikos Hardalias, Grecia s-a confruntat cu un total de 118 incendii în ultimele 24 de ore. Și lângă Atena, peste 500 de pompieri, 12 avioane cu apă și cinci elicoptere s-au luptat cu un alt incendiu la periferia orașului. Incendiul a izbucnit marți într-o pădure de pini de la poalele Muntelui Parnitha, unul dintre cei trei munți care înconjoară capitala Greciei, peste care a ajuns o perdea de fum.

Mai multe case și zeci de afaceri, baruri și locuințe de vacanță, au fost distruse în flăcări în suburbia Varympompi, la 30 km nord-vest de Atena, au spus oficialii. În Olympia, în jur de 100 de pompieri s-au luptat cu focul, ajutați de trei elicoptere și două avioane.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Grecia, devastată de incendii. Flăcări de peste 30 de metri au înconjurat o mănăstire de pe Evia: trei călugări refuză să plece