Antena Meniu Search
x

Grecii, şocaţi după ce Erdogan i-a ameninţat în limba lor maternă. Mesajul preşedintelui Turciei: "Altfel, vor regreta"

Recep Tayyip Erdogan i-a ameninţat direct pe greci, într-o serie de tweet-uri în limba greacă. Preşedintele turc i-a avertizat să nu meargă prea departe cu poziţia lor în Marea Egee, altfel ”vor regreta”. Purtătorul de cuvânt al guvernului elen Yiannis Oikonomou a reacţionat, subliniind că ”tactica Turciei” nu se încadrează în conceptele de ”logică, libertate şi dreptate” promovate de Atena, relatează Euractiv.

de Redactia Observator

la 10.06.2022, 14:45

Recep Erdogan, preşedintele Turciei
Erdogan, ameninţare în limba greacă la adresa Atenei - Profimedia

Guvernul elen a făcut apel la unitate naţională faţă de un vecin ”imprevizibil”, în timp ce fostul premier Alexis Tsipras i-a răspuns lui Erdogan în limba turcă. Pe fondul unei noi escaladări a relaţiilor greco-turce în urma discursului premierului grec Kyriakos Mitsotakis la Congresul SUA de luna trecută, Erdogan i-a ameninţat direct pe greci pe Twitter în limba lor maternă.

Erdogan ameninţă Grecia: "Altfel, va regreta"

”Avertizăm încă o dată Grecia să fie prudentă, să stea departe de vise, retorică şi acţiuni care o vor duce la rezultate pe care altfel le va regreta, aşa cum s-a întâmplat acum un secol”, a scris Erdogan pe Twitter. Invocând tratate internaţionale, Ankara insistă pe demilitarizarea insulelor greceşti învecinate cu Turcia, susţinând că prezenţa armatei greceşti este o ameninţare la adresa securităţii naţionale, relatează news.ro.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Reacţia Greciei după declaraţiile preşedintelui Turciei

Pe de altă parte, grecii susţin că menţin forţe militare în acele insule, deoarece, de cealaltă parte a Mării Egee, Turcia are desfăşurată ”Armata Egee” din Izmir. Liderul turc este iritat şi de faptul că Grecia foloseşte Uniunea Europeană şi NATO (Turcia este membru al Alianţei Nord-Atlantice) ca umbrelă de protecţie în relaţiile sale cu Turcia. La rândul său, Ankara a insistat că problemele nesoluţionate ar trebui rezolvate bilateral. ”Încercarea de a transforma NATO şi ţările terţe în nişte instrumente, implicându-le în ilegalitatea diferitelor exerciţii militare pe insule cu regim demilitarizat, este doar o încercare care va avea un final dezastruos”, a mai afirmat Erdogan.

Atena a reacţionat prin purtătorul de cuvânt al guvernului, Yiannis Oikonomou. ”Se ştie că greaca este limba logicii, a libertăţii şi a dreptăţii. Utilizatorii săi nativi şi lumea occidentală ştiu acest lucru foarte bine. Tactica aleasă de Turcia nu se încadrează în niciuna dintre aceste versiuni”, a subliniat el. Mitsotakis a făcut apel la unitatea naţională faţă de un vecin ”imprevizibil” care, potrivit acestuia, ”cu cât este mai izolat, cu atât se înfurie mai rău”.

La rândul său, principalul lider al opoziţiei şi fostul premier Alexis Tsipras a scris pe Twitter în limba turcă: ”Grecia îşi va proteja suveranitatea împotriva oricărei ameninţări. Aşadar, să se oprească provocările şi să revenim la dialog pe baza dreptului internaţional. Răspunsul la criza economică care ne afectează pe toţi laolaltă nu este naţionalismul”.

Alegeri în Turcia şi Grecia, în 2023

Cancelarul german Olaf Scholz vizitează vineri Salonicul pentru a participa la SEECP (Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est), dar eforturile de mediere ale Berlinului ar putea avea puţine şanse de reuşită, deoarece Erdogan a arătat clar că pentru el, ”Mitsotakis nu mai există”. Lucrurile se complică ţinând cont că ambele ţări vor organiza alegeri în 2023, an în care Turcia sărbătoreşte 100 de ani de la crearea statului turc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Grecii, şocaţi după ce Erdogan i-a ameninţat în limba lor maternă. Mesajul preşedintelui Turciei: "Altfel, vor regreta"