Hans Klemm: Eforturile SUA în domeniul apărării antirachetă nu afectează echilibrul strategic cu Rusia
Ambasadorul SUA a afirmat că strategiile Washingtonului în domeniul apărării antirachetă nu afectează echilibrul strategic cu Rusia, iar baza de la Deveselu reprezintă o contribuție a Statelor Unite și a României la sistemul NATO de apărare antirachetă.

Ambasadorul SUA a afirmat că strategiile Washingtonului în domeniul apărării antirachetă nu afectează echilibrul strategic cu Rusia, iar baza de la Deveselu reprezintă o contribuție a Statelor Unite și a României la sistemul NATO de apărare antirachetă.
"Președintele Obama a spus în mod constant din 2009 încoace că sistemul de apărare antirachetă ce constituie Abordarea Adaptivă în Etape în Europa este necesar pentru a proteja Statele Unite și pe aliații noștri de amenințarea reprezentată de rachetele balistice provenite din exteriorul regiunii euroatlantice. Am făcut cunoscut în mod repetat și clar, atât prin intermediul politicilor noastre, cât și prin capacitățile dislocate, faptul că eforturile noastre în domeniul apărării antirachetă nu suntmenite să afecteze echilibrul strategic cu Rusia. Amplasamentul de la Deveselu și capacitățile sale reprezintă contribuția SUA și a României la sistemul NATO de apărare antirachetă", susține șeful reprezentanței diplomatice americane la București într-un comunicat transmis marți AGERPRES.
Precizarea sa vine în contexul în care Rusia a cerut Guvernelor SUA și României să renunțe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România, după cum a relatat luni seară agenția de presă Interfax.
Sistemul Mark 41 Vertical Launching sau Mk-41 — sistem cu lansare verticală — este un sistem de lansatoare verticale ambarcat, care dispune de o capacitate de angajare rapidă împotriva amenințărilor inamice de orice tip. Concepția acestui sistem derivă din lucrările efectuate pe sistemul de luptă Aegis 2.
- O victimă a incendiilor din ianuarie din Los Angeles, descoperită de autorităţi la aproape 3 luni de la tragedie
- Ungaria anunţă oficial retragerea din Curtea Penală Internaţională. Procedura intră în vigoare abia la un an...
- Pasagerii şi echipajul unui avion American Airlines, evacuaţi pe aripa aeronavei în Georgia, după ce s-a simţit...
- Casa Albă, reacţie despre plecarea lui Elon Musk din guvernul SUA: Va rămâne până când își va finaliza misiunea
- Studenţii din Turcia fac apel la un boicot comercial. Oamenii, îndemnați să nu cumpere de la companii considerate...
O declarație în acest sens a fost făcută luni de Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare și control al armamentului din Ministerul rus de Externe, într-un discurs ținut în comitetul de profil al Adunării Generale a ONU, al cărui text a fost postat pe site-ul oficial al MAE rus, www.mid.ru.
Ulianov a susținut că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă 'o provocare serioasă pentru securitatea internațională' și a făcut apel la Guvernele SUA și României să 'conștientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru această dezvoltare a situației și să renunțe la aceste planuri până când nu este prea târziu'.
Sursa: AGERPRES
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰