Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Human Rights Watch cere arestarea lui Putin în Mongolia. Ucraina: "Să fie transferat la Haga"

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) face un apel către Mongolia înaintea vizitei lui Vladimir Putin de marţi, 3 septembrie. 

de Redactia Observator

la 02.09.2024 , 14:56

Human Rights Watch cere arestarea lui Putin în Mongolia
Human Rights Watch cere arestarea lui Putin în Mongolia - Profimedia

Organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch a cerut Mongoliei să-i interzică liderului de la Kremlin intrarea în țară sau să-l aresteze. "Mongolia și-ar încălca obligațiile internaționale ca membru al Curții Penale Internaționale dacă i-ar permite președintelui rus Vladimir Putin să viziteze ţara fără să-l aresteze", a declarat Maria Elena Vignoli, membră Human Rights Watch, potrivit unui comunicat.

Putin călătorește marți în Mongolia la invitația președintelui Ukhnaa Khurelsukh în ciuda unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru presupuse crime de război din Ucraina. Ucraina a îndemnat şi ea vineri prin ministerul de Externe ca autorităţile mongole să-l "transfere (pe Vladimir Putin) Curţii Penale Internaţionale de la Haga". 

La fel ca toate celelalte state membre ale Statutului de la Roma, care a fondat CPI, Mongolia "are obligaţia să coopereze" cu Curtea, a declarat un purtător de cuvânt al CPI, Fadi el-Abdallah. Mongolia a semnat în 2000 şi a ratificat statutul în 2002.

Articolul continuă după reclamă

Putin nu se teme 

Pe acelaşi subiect

Însă, potrivit lui Dmitri Peskov, Kremlinul nu este îngrijorat că Putin ar putea fi arestat. "Avem un dialog excelent cu prietenii noştri mongoli", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.  "Bineînţeles, toate aspectele vizitei au fost minuţios pregătite", a adăugat el, fără să ofere detali.

Putin a avut grijă, de aproape un an şi jumătate, să evite anumite călătorii în străinătate, de exemplu summitul BRICS din Africa de Sud în august 2023, iar apoi summitul G20 din India, în septembrie. În schimb, el s-a dus în mai în China, în iunie în Coreea de Nord şi în august în Azerbaidjan. Niciuna dintre aceste ţări nu este membră CPI.

În Mongolia, Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu omologul său Ukhnaa Khurelsukh şi să participe la marcarea a 85 de ani de la victoria armatei sovietice împotriva Japoniei, în Bătălia de la Khalkhin Gol, în 1939.

Mongolia este prinsă la mijloc între Rusia şi China, care râvnesc la resursele sale naturale bogate şi vor să-şi crească influenţa în această ţară, la fel ca Statele Unite.

La începutul lui august, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a efectuat o vizită în capitala mongolă, numind ţara "un partener central" al Washingtonului.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a efectuat în mai 2023 o vizită în Mongolia, stat cu care şi Parisul vrea să-şi consolideze relaţiile bilaterale în domeniul energetic.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Human Rights Watch cere arestarea lui Putin în Mongolia. Ucraina: "Să fie transferat la Haga"