Antena Meniu Search
x

Iordania își ademenește turiștii cu delicatesele din bucătăria locală

Ca să înţelegeţi cât mai bine viaţa beduinilor din Iordania, trebuie să petreceţi cel puţin o noapte în taberele lor din deşert.

Vezi și

Humus, tahini, carne de miel cu orez şi iaurt! Sunt doar câteva dintre specialităţile bucătăriei iordaniene, pe care trebuie neapărat să le încercaţi dacă ajungeţi acolo. Nu seamănă cu nimic din ce aţi mâncat până acum, datorită amestecului de ierburi aromate şi de condimente orientale.

Ca să înţelegeţi cât mai bine viaţa beduinilor din Iordania, trebuie să petreceţi cel puţin o noapte în taberele lor din deşert. Acolo veţi gusta cea mai bună mâncare tradiţională. Vă vor pregăti de toate, de la falafel, kebab, mansaf şi până la kunafa, un desert din fistic, tăiţei crocanţi, apă de trandafiri şi brânză topită. Totul - însoţit de muzică şi dans.

Servirea mesei se face după un întreg ritual. Mai ales atunci când vine vorba despre carnea de oaie cu garnitură de orez. Iar pentru a se asigura că oaia îşi păstrează savoarea, o îngroapă în nisip. 

Totuşi, nu puteţi merge în Iordania, fără să vizitaţi capitala Amman. I se spune "Oraşul Alb", datorită clădirilor construite din roci de culoare deschisă.

Cu o populaţie de aproximativ 4 milioane de locuitori, este considerat cel mai liberal şi mai occidentalizat oraş din Orientul Mijlociu. Iar acest lucru se remarcă cel mai uşor în preparatele culinare. Asta pentru că - în capitală - puteţi savura mâncare tradiţională iordaniană reinterpretată. 

Amanul este prezent în top 10 al celor mai vizitate oraşe din lume. Aşa că nu este de mirare că majoritatea oamenilor de afaceri din Iordania investesc în turism. Unul dintre antreprenori este Thaer, care - în urmă cu două decenii - a absolvit Facultatea de Farmacie din Bucureşti.

Însă, odată întors acasă, a preferat să-şi dezvolte o afacere în turism. A avut o idee care a fost apreciată chiar de Abdullah al doilea, conducătorul Regatului Haşemit al Iordaniei.  

Thaer, antreprenor: "Am avut noi ideea să aducem un vaporaş cu pânze, un seilling şi l-am adus din Turcia! Când am ajuns aici, am primit un telefon de la palat şi mi-au spus că regele vrea să vină să vadă al cui este vaporaşul respectiv!"

Însă străinii nu vin în Aman doar pentru tradiţii şi distracţie. Şi asta pentru că - la nivel mondial - capitala Iordaniei se situează pe locul al cincilea la capitolul "turism medical".

Clădirile de locuinţe din Amman nu trebuie să depăşească patru etaje. În luna aprilie, este vârf de sezon în Iordania. În Amman se folosesc condimente împrumutate din bucătăria indiană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri externe » Iordania își ademenește turiștii cu delicatesele din bucătăria locală