Antena Meniu Search
x

Galerie foto Imaginile terorii în Israel vs Gaza: Oameni îngroziți ascunși în buncăre, o femeie s-a adăpostit în dulap. Palestinienii nu au unde fugi

Scenele trăite atât de israelieni, cât și de palestinieni în ultimele ore sunt cutremurătoare. Imagini şi poveşti cu bărbaţi, femei şi copii speriaţi, adăpostiţi în buncăre, în subsolurile clădirilor din Tel Aviv sau ascunşi în dulapuri ies la lumină. Și mărturiile din Fâșia Gaza sunt sfâșietoare.

de Redactia Observator

la 12.05.2021, 14:15

Imagini impresionante arată familii adăpostite cu animalele de companie în subsolul clădirilor din metropola Tel Aviv, în timp ce sirenele de alarmă au sunat la ora 03:00 dimineaţa, pe 12 mai, după ce au fost lansate sute de rachete din Fâșia Gaza. Trimisul ONU pentru pace în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a avertizat că cele două părți se îndreaptă „către un război la scară largă”.

Armata israeliană a publicat imagini din secția de neonatologie a unui spital din Tel Aviv, unde bebelușii au fost adăpostiți într-un hol fortificat. ”Copiii din maternitate au fost luați de pe pătuțuri și ținuți într-un hol fortificat în timp ce rachete au plouat peste spital. Acestea sunt victimele nevinovate ale terorii” transmite IDF. Într-un alt mesaj, armata povestește cazul unei tinere mame care a fugit desculță, cu copilul în brațe la un adăpost: „Îmi adormeam copilul când sunau sirenele. Nu avem un adăpost pentru bombe în apartamentul nostru, nici în clădire. Am fost atât de șocată încât am luat copilul și am fugit afară, fără telefon sau pantofi.” a povestit femeia plângând. O altă imagine îl arată pe Maxim, un copil de 13 ani din Ashkelon, într-un adăpost anti-aerian. Băiatul își acoperă urechile cu mâinile de sunetul terifiant al sirenelor.

Multe dintre clădirile mai vechi din Tel Aviv nu au buncăre, standard acum în Israel. O femeie a povestit momentul terifiant de miercuri dimineaţă când o rachetă i-a lovit casă în timp ce se ascundea într-un dulap. Mulți se pregătesc ca atacurile să continue în zilele următoare. „Va continua această rundă de violență”, a povestit un bărbat, Yossi Asulin, citat de BBC.  „Acum că există morţi, oamenii de aici vor să rezolve problema [cu Hamas] odată pentru totdeauna”.

41 de oameni, inclusiv 12 copii, au murit în conflictul armat dintre israelieni şi palestinieni. Alarmele au răsunat în toată ţara, oamenii s-au refugiat în buncăre, şcolile au fost închise, iar azi cetăţenilor li s-a cerut să nu meargă la muncă. Noaptea trecută, peste 1.000 de rachete au fost trase din Fâşia Gaza asupra metropolei Tel Aviv, după ce armata israeliană a ucis doi comandanţi ai organizaţiei Hamas, în timpul raidurilor aeriene. Alte două blocuri rezidenţiale de pe teritoriul palestinian au fost distruse. Sunt cele mai mari violenţe dintre palestinieni şi israelieni din 2014 şi până acum. Comunitatea internaţională face apel la pace pentru israelieni şi palestinieni. Pe străzile din Statele Unite şi Turcia au avut loc manifestaţii, marţi seară, pentru încetarea violenţelor. 

Pe acelaşi subiect

Cum s-au văzut lucrurile din Gaza: "Așa arată terorismul israelian”

Gaza nu a mai trăit o situație ca aceasta de ani de zile. Acest oraș supraaglomerat știe foarte bine ce înseamnă războiul, scrie BBC.  Principala stradă comercială din centrul orașului este aproape goală, cu excepția câtorva cumpărători. Majoritatea magazinelor au fost închise înainte de Eid al Fitr - sărbătoare musulmană care marchează sfârșitul Ramadanului. Bombardamentele nu au încetat, sunetele rachetelor palestiniene și al atacurilor aeriene israeliene au răsunat iar marți dimineață în regiune.

La câțiva metri distanță de biroul corespondentului BBC din Gaza, a avut loc o explozie puternică după ce un atac aerian israelian a lovit o clădire de apartamente care adăpostea sute de localnici. Raidul a ucis doi lideri militari ai Jihadului Islamic care se ascundeau în interior. "Așa arată terorismul israelian, suntem civili nevinovați. Copiii mei sunt îngroziți, nu vor să plece din nou acasă, de teama atacurilor aeriene", spune o femeie țipând, în timp ce scapă din clădire.

De când a început noua rundă de lupte, locuitorii au fugit la casele lor pentru a scăpa de bombardament. Gaza nu are adăposturi sau sirene de atac aerian, așa că locuitorii nu au alte opțiuni decât să se ascundă în casele lor. "Nu știm cât timp va continua această rundă de lupte. Se pare că escaladarea continuă", mărturisește o localnică, Sherin Emadadein. "Sunt mamă a patru copii, locuim într-un apartament dintr-o clădire cu șapte etaje. Nu există subsol în clădirea noastră, nu știu unde vom fugi dacă clădirea noastră este bombardată".

Sherin a cumpărat mâncare de la singurul magazin alimentar deschis în cartierul ei din vestul Fâșiei Gaza. „Trebuia să cumpăr ciocolată și dulciuri pentru a sărbători sfârșitul lunii lungi de post a Ramadanului, dar acum nu știm cât va dura aceste lupte, așa că cumpăr doar strictul necesar”, spune ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Imaginile terorii în Israel vs Gaza: Oameni îngroziți ascunși în buncăre, o femeie s-a adăpostit în dulap. Palestinienii nu au unde fugi