Antena Meniu Search
x

Încă o destinaţie idilică din Spania trânteşte uşa-n nas turiştilor. Localnicii s-au săturat de gunoaie, gălăgie şi călători care le intră nepoftiţi în case

Măsurile împotriva turismului de masă se înmulţesc în Spania. De această dată, locuitorii unui sat de pe insula Menorca amenință că vor interzice accesul turiştilor, după ce numărul mare de vizitatori străini i-a lăsat cu gust amar.

de Redactia Observator

la 07.05.2024, 13:01

Încă o destinaţie idilică din Spania trânteşte uşa-n nas turiştilor. Localnicii s-au săturat de gunoaie, gălăgie şi călători care le intră nepoftiţi în case
Încă o destinaţie idilică din Spania trânteşte uşa-n nas turiştilor. Localnicii s-au săturat de gunoaie, gălăgie şi călători care le intră nepoftiţi în case

Localnicii se plâng că turiştii lasă în urmă munţi de gunoaie, sunt zgmotoşi şi neglijenţi, ba chiar intră nepoftiţi în case şi le escaladează balcoanele fără ruşine. Din acest motiv, oamenii cer autorităţilor să ia măsuri împotriva celor care nu le respectă liniştea. Asta cu atât mai mult cu cât anul acesta în zonă sunt aşteptaţi un milion de turişti. 

Imaginile cu satul pitoresc au devenit celebre pe reţelele de socializare şi atrag aici o mulţime de călători. Deşi înţeleg disconfortul rezidenţilor, interzicerea turismului în zonă ar putea dăuna în primul afacerilor locale, spun oficialii. 

Spaniolii protestează faţă de supraturism

De la Insulele Baleare la Insulele Canare, trecând prin Barcelona şi Malaga, mişcările anti-turistice se înmulţesc în Spania, a doua destinaţie din lume, obligând autorităţile să ia măsuri pentru a concilia bunăstarea locuitorilor cu un sector economic crucial.

Pe acelaşi subiect

Încă din anii 2010, localnicii s-au mobiliat împotriva turismului excesiv, în special în Barcelona. Dar, după pauza provocată de Covid-19, exasperarea pare să fi crescut cu o treaptă, în condiţiile în care Spania a primit anul trecut un număr record de 85,1 milioane de vizitatori străini, iar turismul va bate din nou recorduri în acest an, potrivit Exceltur.

În încercarea de a evita supraaglomerarea, multe oraşe au avut diverse iniţiative, cum ar fi San Sebastian din Ţara Bascilor (nord), care a decis la sfârşitul lunii martie să limiteze grupurile de turişti în centrul oraşului său la 25 de persoane, după ce a interzis utilizarea difuzoarelor în timpul vizitelor ghidate.

La sfârşitul lunii martie, Sevilia (sud) a anunţat că ar putea cere nerezidenţilor să plătească pentru accesul în celebra sa Plaza de España. Barcelona, la rândul său, a decis să elimine de pe Google Maps un traseu de autobuz popular printre turişti pentru a-l reda rezidenţilor locali.

Pentru autorităţi, însă, aceste decizii nu sunt deloc uşoare. În Spania, turismul reprezintă 12,8 % din PIB şi 12,6 % din locurile de muncă: nenumărate familii depind de acest sector, iar îndepărtarea ţării de tradiţia sa de gazdă primitoare ar fi un sfat prost.

Consecinţele turismului excesiv asupra pieţei imobiliare impun "luarea de măsuri pentru a limita numărul de apartamente turistice", dar guvernul este, de asemenea, "conştient de importanţa sectorului turistic", a declarat duminică ministrul locuinţelor, Isabel Rodríguez, care a apărat o abordare echilibrată într-un interviu acordat cotidianului El País.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Încă o destinaţie idilică din Spania trânteşte uşa-n nas turiştilor. Localnicii s-au săturat de gunoaie, gălăgie şi călători care le intră nepoftiţi în case