Antena Meniu Search
x

Încă o lovitură pentru Donald Trump! Senatul SUA respinge abrogarea Obamacare

Republicanii din Senatul SUA nu au reuşit vineri să abroge Obamacare, legea sănătăţii adoptată în timpul fostei administraţii democrate a preşedintelui Barack Obama, în 2010, ceea ce reprezintă o lovitură dură pentru preşedintele Donald Trump, informează Reuters.

Republicanii din Senatul SUA nu au reuşit vineri să abroge Obamacare, legea sănătăţii adoptată în timpul fostei administraţii democrate a preşedintelui Barack Obama, în 2010, ceea ce reprezintă o lovitură dură pentru preşedintele Donald Trump, informează Reuters.

Rezultatul final a fost de 49 de voturi în favoarea abrogării şi 51 împotrivă.

Trei republicani nu au urmat linia partidului, care susţine abrogarea Obamacare, şi au votat la fel ca legiuitorii din Partidul Democrat, care dorea menţinerea acestei legi. Cei trei senatori republicani sunt John McCain, Susan Collins şi Lisa Murkowski.

Dezbaterea legii a început vineri dimineaţă cu puţin înainte de ora locală 01:30 (05:30 GMT).

'Este evident un moment dezamăgitor. Cred că poporul american va regreta că nu am putut găsi o cale mai bună de a avansa', a declarat liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, la scurt timp după vot.

În pofida faptului că deţin controlul asupra Senatului, Camerei Reprezentanţilor şi Casei Albe, republicanii fac eforturi disperate de câteva luni pentru a abroga Obamacare, o legislaţie complexă aprobată de democraţi în 2010 în mandatul preşedintelui Barack Obama. Legislaţia a furnizat asigurări de sănătate pentru milioane de americani neasiguraţi până atunci.

Donald Trump, care în campania prezidenţială din 2016 a promis să abroge Obamacare, nu a oferit însă o legislaţie alternativă.

Republicanii deţin 52 din cele 100 de mandate în Senatul SUA, iar McConnell îşi putea permite să piardă doar două voturi din rândul senatorilor republicani.

Toţi ochii au fost aţintiţi asupra lui John McCain, diagnosticat recent cu cancer cerebral, care a revenit special din statul său, Arizona, pentru a participa la acest vot considerat crucial pentru reforma sistemului de sănătate din SUA.

Cu câteva minute înaintea procedurii de supunere la vot, McCain a fost abordat de vicepreşedintele Mike Pence şi de senatorul republican Lindsey Graham, după care senatorul de Arizona a străbătut sala pentru a-i transmite liderului minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, şi senatorilor Richard Durbin, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar şi Dianne Feinstein că se pot baza pe votul lui.

"El este un erou, este un erou pentru mine", a spus Chuck Schumer la scurt timp după vot, referindu-se la senatorul republican John McCain.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Încă o lovitură pentru Donald Trump! Senatul SUA respinge abrogarea Obamacare