Antena Meniu Search
x

"Încearcă să anuleze cultura rusă". Rusia critică România pentru interzicerea a două filme de propagandă

România, din motive politice, a rupt contractul de închiriere a sălilor de cinematograf cu Ambasada Rusiei la Bucureşti; aceasta este o încercare de a anula cultura rusă, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia TASS.

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 14:38

"Încearcă să anuleze cultura rusă". Rusia critică România pentru interzicerea a două filme de propagandă
"Încearcă să anuleze cultura rusă". Rusia critică România pentru interzicerea a două filme de propagandă

"Arhiva Naţională de Filme din România, din motive politice, a rupt contractele de închiriere a sălilor de cinema cu ambasada noastră de la Bucureşti, care, în cadrul unei campanii educaţionale, prevedea proiecţia privată a filmelor ruseşti "Vremea Pervîh (Primii în spaţiu)" şi "Vîzov (Provocarea)", a declarat diplomatul"Decizia a fost împinsă prin intermediul presei tendenţioase conduse de redacţia locală, aşa-numita Europa Liberă şi Ministerul Culturii din România".

Potrivit TASS, aceasta este o manifestare tipică a aşa-numitei anulări a culturii ruse, care "se încadrează în tabloul general al acţiunilor Occidentului, care caută să impună o cenzură cuprinzătoare în lupta împotriva disidenţei", a subliniat Zaharova.

"Este inacceptabil ca astfel de producţii cinematografice, vădit propagandistice, finanţate de statul rus, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spaţii de difuzare în cinematografe publice", a scris pe Facebook Raluca Turcan, ministrul Culturii, după ce Europa Liberă a scris că Centrul Rus, o instituţie care promovează cultura rusă în România, anunţa un proiect dedicat Zilei Cosmonauticii prin care îi invita pe români la vizionarea unor filme.

Care sunt cele două filme ruseşti de propagandă interzise la cinema

Pe acelaşi subiect

Arhiva Naţională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă şi care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie şi Cinema Union, a anunţat miercuri, ministrul Culturii, Raluca Turcan. Filmele, "Provocarea" (2023) şi "Vremea celor dintâi" (2017) urmau să fie proiectate pe 12 aprilie în cinematografele din subordinea Ministerului Culturii 

Filmul rusesc, intitulat ''The challenge'' ("Provocarea"), spune povestea unui medic, interpretat de actriţa Iulia Peresild, căreia i se cere să meargă pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a salva viaţa unui cosmonaut rănit. Rusia a trimis un actor şi un regizor de film pentru o perioadă de 12 zile pe ISS în octombrie 2021 pentru a filma scene de la bordul laboratorului care orbitează. Filmul a fost un proiect comun al agenţiei spaţiale Roscosmos şi al reţelei de televiziune ruse Channel One.

 "Vremea celor dintâi" (regia Dmitri Kiselev, 2017) este un film despre cursa spațială dintre URSS și SUA, mai exact povestea misiunii spațiale "Voskhod 2" din 1965, când cosmonautul Alexei Leonov a devenit prima persoană care a efectuat o plimbare în spaţiu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "Încearcă să anuleze cultura rusă". Rusia critică România pentru interzicerea a două filme de propagandă