Antena Meniu Search
x

Galerie foto Incendiile de vegetaţie continuă să facă ravagii în Europa. A fost declarată secetă intensă în mai multe regiuni din Italia

Elicopterele şi avioanele se străduiau miercuri să stingă incendiul de la porţile Atenei, la poalele muntelui Penteli, unde sute de persoane au fost evacuate începând de marţi seară de către pompieri, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 17:20

Aproximativ 500 de pompieri, 120 de vehicule, nouă avioane şi zece elicoptere erau încă mobilizaţi pentru a încerca să stingă incendiul care afectează suburbiile din nordul capitalei elene - Penteli, Pallini, Anthousa şi Gerakas - unde locuiesc zeci de mii de persoane, relatează agerpres.ro. Două contingente de pompieri români s-au alăturat colegilor lor greci pentru a ajuta la lichidarea focarelor.

Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru monitorizarea atmosferei (CAMS) a consemnat marţi că valul de caniculă din Europa a exacerbat scara şi intensitatea incendiilor de vegetaţie care fac ravagii în prezent în sudul Europei, în special în sud-vestul Franţei, Spaniei şi Portugaliei.

Cu o zi înainte, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a publicat raportul său intitulat "Seceta în Europa - iulie 2022", care prezintă o evaluare a situaţiei privind seceta din Europa, pe baza activităţii Observatorului european al secetei.

Analiza evoluţiei şi a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului este, în prezent, expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) şi de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Pe acelaşi subiect

A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia

Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia se vor confrunta, probabil, cu această scădere a randamentului culturilor. Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei. A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia, iar insuficienţa apei disponibile a condus la mai multe restricţii de utilizare în municipalităţi. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat şi în Franţa.

Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut marţi apel la lideri să ''conştientizeze'' gravitatea valurilor de caniculă precum cel care traversează în prezent Europa şi care se preconizează că vor deveni mai frecvente din cauza schimbărilor climatice cel puţin până în anii 2060.

''Aceste valuri de căldură devin mai frecvente din cauza schimbărilor climatice'' şi se vor multiplica în următoarele decenii, a declarat secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO), Petteri Taalas, cu prilejul unei conferinţe de presă desfăşurată la Geneva.

''Sper că acest gen de evenimente va duce la o conştientizare din partea guvernelor şi va avea un impact asupra comportamentelor de vot din ţările democratice'', a adăugat secretarul general în legătură cu valul de caniculă din prezent.

Temperaturi de peste 40 de grade în Marea Britanie

Recordurile de temperatură au fost doborâte unul după altul în Europa Occidentală în ultimele zile: pentru prima dată, mercurul termometrelor a depăşit 40 de grade Celsius în Regatul Unit marţi după-amiază.

În România, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, alerte Cod galben şi Cod portocaliu de temperaturi ridicate şi disconfort termic, ce vizează peste trei sferturi din ţară în perioada 22 - 24 iulie.

România trece printr-o perioadă în care deficitul de precipitaţii este unul semnificativ, iar semnalele sunt în continuare că situaţia nu se va schimba, ceea ce va face cu siguranţă ca acest an agricol să fie unul dintre cei mai secetoşi din istorie, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Incendiile de vegetaţie continuă să facă ravagii în Europa. A fost declarată secetă intensă în mai multe regiuni din Italia