Antena Meniu Search
x

Video Infractorii au ajuns să falsifice uleiul de măsline, după ce s-a scumpit cu 150%. Prinşi în timp ce îl vindeau ca virgin si extravirgin cu 14,5 euro litrul

Criza uleiului de măsline a dus la .... creşterea infracţionalităţii în acest domeniu. Şi nu este o glumă! O reţea care se ocupa cu falsificarea uleiului de măsline a fost destructurată de poliţiştii spanioli şi Europol. 11 persoane au fost arestate și peste 5.000 de litri de ulei contrafăcut a fost confiscat. 

de Redactia Observator

la 05.12.2023, 14:03

Vezi și

Suspiciunile au apărut pentru prima dată când ofițerii au descoperit "o serie de anomalii" în timp ce inspectau un camion care transporta ulei de măsline în regiunea Ciudad Real. Ulterior au descoperit o reţea care opera în Spania și Italia, concepută pentru a distribui ulei de măsline alterat pe piața globală. Aceştia se ocupau cu etichetarea uleiurilor de proastă calitate şi comercializarea lor ca uleiuri de măsline virgine şi extravirgine. Astfel, un litru de ulei de calitate inferioară ajunsese să se vândă şi cu 14.5 euro pe litru. 

"În Spania s-au folosit de o companie care era legată de achiziționarea de uleiuri de categorie inferioară pentru a face modificări la uleiurilede proastă calitate pentru a le reeticheta şi a le transforma în uleiuri în virgine și extravirgine, apoi le vindeau falsificând documentele", au spus autorităţile într-un comunicat, potriti The Guardian. "Au amestecat uleiuri tulburi – un subprodus al procesului de producere a uleiului de măsline – cu ulei de măsline de mai bună calitate, pentru a obține nivelurile corecte de grăsimi și [alte substanțe] pentru a le permite să fie vândute. De asemenea, au împiedicat trasabilitatea prin neînregistrarea uleiurilor companiilor lor".

Ample operaţiuni de percheziţie în Spania şi Italia

Carabinierii au descoperit o presupusă operațiune de falsificare similară care implică două companii importante de prelucrare a uleiului de măsline din Italia.

"Au fost efectuate opt percheziții simultane în Spania și Italia și 11 persoane au fost arestate", se arată în comunicat. "În urma perchezițiilor, au fost confiscați peste 5.200 de litri de măsline , pregătiţi pentru piață, împreună cu 91.000 de euro în numerar și patru vehicule de ultimă generație. Un număr de conturi bancare au fost, de asemenea, blocate."

Din cauza problemelor climatice, criza uleiului de măsline a afectat grav Spania şi Italia, importanţi producători şi consumatori ai acestuia. Doar în Spania prețul acestuia crescut cu aproape 150%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Infractorii au ajuns să falsifice uleiul de măsline, după ce s-a scumpit cu 150%. Prinşi în timp ce îl vindeau ca virgin si extravirgin cu 14,5 euro litrul