Antena Meniu Search
x

Întâlnire de gradul zero la Beijing. Xi Jinping, față în față cu Ursula von der Leyen şi Charles Michel. Ce vrea să obțină UE de la China

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, sunt față în față cu liderul chinez Xi Jinping. Este primul summit după mai bine de patru ani, iar miza este uriașă. Vorbim despre dezechilibrul comercial dintre blocul european și cel comunist. Deficitul comercial al Occidentului în relația cu China s-a dublat în ultimii doi ani și a ajuns la cifra record de 390 de miliarde de dolari. Oficialii de la Beijing au, la rândul lor, pretenții uriașe. Comuniștii vor să scape de restricțiile pentru produsele de înaltă tehnologie.

de Redactia Observator

la 07.12.2023, 14:05

Vezi și

Summitul - prima întâlnire faţă în faţă în mai bine de patru ani - are loc într-un moment de reînnoire a schimburilor diplomatice între Bruxelles şi Beijing, după pandemia Covid-19, care a izolat China de restul lumii.

De câteva luni, mai mulţi comisari europeni s-au deplasat în această ţară pentru a reînnoi dialogul. Dar există încă multe zone de divizare între UE şi principalul său partener economic, de la deficitul comercial important la războiul din Ucraina.

Uniunea Europeană nu va tolera la nesfârşit un dezechilibru în comerţul său cu China, a avertizat marţi Ursula von der Leyen, afirmându-şi totodată preferinţa pentru "soluţii negociate". "China este cel mai important partener comercial al UE", a amintit Ursula von der Leyen, "însă există în mod clar dezechilibre şi diferenţe pe care trebuie să le tratăm". O reechilibrare a schimburilor comerciale este, de asemenea, în interesul Chinei, a subliniat ea, adăugând că Beijingul trebuie acum să "examineze cu atenţie" opţiunile aflate pe masă.

Acest summit UE-China este un "summit al opţiunilor", a insistat ea, iar "o serie de alegeri pozitive pot fi făcute pentru a îmbunătăţi situaţia". Von der Leyen a subliniat că deficitul comercial al Uniunii Europene cu China s-a dublat în doi ani, atingând cifra record de 390 de miliarde de euro în 2022.

Pe acelaşi subiect

Ce încearcă să obțină China de la UE

La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat ca cele două părţi "să răspundă împreună la provocările mondiale şi să conlucreze pentru a promova stabilitatea şi prosperitatea în lume".

"China şi UE ar trebui să fie parteneri în cadrul unei cooperări reciproc avantajoase", a declarat Xi în timpul întrevederii sale cu Von der Leyen şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Diaoyutai, vila de protocol a guvernului chinez la Beijing. În acest context, preşedintele chinez a subliniat importanţa "încrederii politice" între cei doi parteneri.

China va încerca în timpul acestui summit "să îşi protejeze imaginea de actor mondial şi să liniştească actorii europeni cu privire la orientarea pe care o ia economia chineză", apreciază Grzegorz Stec, analist în cadrul grupului de reflecţie China Merics. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Întâlnire de gradul zero la Beijing. Xi Jinping, față în față cu Ursula von der Leyen şi Charles Michel. Ce vrea să obțină UE de la China