Antena Meniu Search
x

Epurări staliniste la Beijing. Xi Jinping duce o campanie împotriva "muștelor" și "tigrilor" din Partidul Comunist, mulți dintre ei foști aliați

În timp ce lumea este distrasă de războiul din Orientul Mijlociu și Ucraina, o epurare de tip stalinist se desfășoară în China, cu implicații profunde pentru economia globală și chiar pentru perspectivele de pace în regiune. Dispariția și îndepărtarea inexplicabilă a miniștrilor de externe și de apărare ai Chinei, ambii loiali lui Xi, care au fost aleși și ridicați în rang cu doar câteva luni înainte de a dispărea la începutul acestui an, sunt doar două exemple, notează Politico.

de Adrian Popovici

la 06.12.2023, 17:12

Xi Jinping, președintele Chinei
Xi Jinping recurge la epurări staliniste. Tot mai mulți oficiali de la Beijing, aliați ai președintelui chinez, au dispărut în ultimele luni - Profimedia

Printre victimele de rang înalt ale acestei epurări în stil stalinist se numără generalii care se ocupă de programul de arme nucleare al Chinei și unii dintre cei mai înalți oficiali care supraveghează sectorul financiar al acestei țări. În plus, se pare că mai mulți dintre acești foști acoliți ai lui Xi Jinping și-au găsit sfârșitul în arest.

Un alt semn de rău augur este moartea prematură a lui Li Keqiang, prim-ministrul chinez recent pensionat, numărul 2 în ierarhia comunistă, care ar fi murit de un atac de cord într-o piscină din Shanghai la sfârșitul lunii octombrie, în ciuda faptului că a beneficiat de unele dintre cele mai bune îngrijiri medicale din lume. În urma morții sale, Xi a ordonat ca doliul public pentru fostul său rival să fie limitat drastic.

În mintea multora din China, știrile despre un "atac de cord într-o piscină" au aceeași conotație pe carele au cele despre "o căzătură de la fereastră" în cazul celor careîl supără sau îl deranjează pe Vladimir Putin.

Autoizolarea lui Xi Jinping, un pericol pentru întreaga lume

Pe acelaşi subiect

De la începutul domniei lui, în 2012, epurările nesfârșite ale lui Xi Jinping au eliminat milioane de funcționari - de la "tigrii" de rang înalt din Partidul Comunist până la "muștele" birocratice de rang inferior.

Ceea ce este diferit astăzi este faptul că oficialii care sunt neutralizați nu sunt membri ai unor facțiuni politice ostile, ci loialiști din cercul interior al propriei camarile a lui Xi, ceea ce duce la întrebări serioase cu privire la stabilitatea regimului.

Cu o astfel de atmosferă agitată în Beijing, există temeri că un Xi Jinping  izolat și paranoic ar putea face un calcul greșit, ar putea provoca un conflict armat cu unul dintre vecinii săi mai slabi sau chiar ar putea lansa o invazie asupra Taiwanului, pentru a distrage atenția de la problemele cu care se confruntă pe plan intern.

"Vedem o Chină care, pe plan intern, este provocată; o societate îmbătrânită, o criză severă a locuințelor, încetinirea creșterii economice, șomaj neașteptat, deoarece generația tânără care părăsește universitățile nu mai găsește locuri de muncă adecvate în sectorul privat", a declarat săptămâna trecută președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care merge la Beijing săptămâna aceasta împreună cu omologul său din Consiliul European, Charles Michel, pentru prima întâlnire față în față UE-China din ultimii aproape cinci ani.

În ultimele săptămâni, cea mai importantă bancă de investiții din țară a interzis comentariile negative despre situația economică, precum și orice comportament care ar putea sugera că bancherii săi duc un "stil de viață hedonist".

La scurt timp după ce a preluat președinția Partidului Comunist în 2012, Xi a început să își epureze dușmanii reali și percepuți într-o campanie "anticorupție" care nu s-a încheiat niciodată cu adevărat. Sute de ofițeri de rang înalt din Armata Populară de Eliberare, precum și mii de înalți funcționari ai Partidului au fost arestați, au dispărut sau morțile lor au fost declarate " sinucideri".

Având în vedere opacitatea sistemului politic chinez, este imposibil confirmarea sau infirmarea definitivă a informațiilor legate de deciziile lui Xi Jinping, iar guvernul chinez nu oferă comentarii despre politica internă a Partidului Comunist. Înalți oficiali occidentali din domeniul serviciilor de informații au refuzat să comenteze sau să discute acest subiect atunci când au fost întrebați despre epurările din China. Dar natura senzațională a afirmațiilor în sine arată clar paranoia care cuprinde elitele de la Beijing.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Epurări staliniste la Beijing. Xi Jinping duce o campanie împotriva "muștelor" și "tigrilor" din Partidul Comunist, mulți dintre ei foști aliați