Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Miniștrii de Externe român și maghiar, întâlnire la București. ”E mai bine să fim în relaţii bune, decât rele”

În câteva zile se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, când Ungaria a rămas fără Transilvania şi mai bine de o treime din teritoriu. Iar vechile răni sunt tot acolo. 

de Redactia Observator

la 26.05.2020 , 23:24

  • Discuțiile dintre cele două părți, tensionate din cauza ultimelor declarații.
  • Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie.

Miniştrii de externe ai celor două ţări vecine s-au întâlnit să relaxeze relaţiile încordate de evenimentele apropiate, dar şi de declaraţiile preşedintelui Klaus iohannis, cum că PSD ar vrea să vândă Ardealul Ungariei. 

Concluziile întâlnirii: este mai bine să fim prieteni, decât duşmani. 

Întâlnirea de la Bucureşti, una neprogramată, a început cu tradiţionalul salut impus de epidemia de coronavirus. 

Vezi și

Însă discuţiile între cei doi miniştri nu au fost în deplină armonie. Cu câteva ore înainte de întâlnirea cu Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei ungare s-a plâns de faptul că, în ultimele săptămâni, relaţia între cele două state nu a fost una de respect. Declaraţia a reluat-o şi în timpul conferinţei de presă. 

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: Am fost întotdeauna pentru respectul reciproc. Respectăm întotdeauna pe partenerii noştri, dar ca o naţiune de peste o mie de ani aşteptăm, de asemenea, acest respect. E mai bine să fim în relaţii bune, decât rele. E în interesul celor peste 1,5 milioane de maghiari din Transilvania. 

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe: Am fost la început reticent cu privire la organizarea acestei vizite acum. 

Tensiunile vin în contextul în care săptămâna viitoare se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, subiect sensibil chiar şi la un secol distanţă. 

Atunci s-au trasat actualele graniţe ale Ungariei, care pierdea o treime din teritorii, inclusiv Transilvania. 

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe: Oficialii din Ungaria prezenți pe teritoriul României să nu facă declarații publice contrare spiritului parteneriatul nostru strategic, în așa fel încât să respectăm logica acestui parteneriat strategic. Orice fel de astfel de declarații, în contextul acestei perioade care marchează, pe 4 iunie, aniversarea sau comemorarea Tratatului de la Trianon, vor duce la deteriorarea relației bilaterale și noi nu ne dorim acest lucru. 

Disputele au luat amploare şi după ce, la sfârşitul lunii aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat PSD că a făcut o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Bună ziua, PSD! Marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. 

Premierul ungar, Viktor Orban, nu a comentat declaraţia. A postat însă pe pagina de Facebook o fotografie cu harta Ungariei Mari, cea de dinainte de Tratatul de la Trinon. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri externe » Miniștrii de Externe român și maghiar, întâlnire la București. ”E mai bine să fim în relaţii bune, decât rele”