Video Iohannis, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei: Războiul declanşat de Rusia, un atac împotriva valorilor noastre comune
Şefii de stat şi de guvern din cele 46 de state membre în Consiliul Europei s-au reunit în capitala Islandei, pentru cel de-al patrulea summit din istoria organizaţiei, înfiinţate în 1949. Principala temă a discuţiilor este susţinerea Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei, exclusă din Consiliu anul trecut. În prima zi a reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis a prezidat alături de premierul din Luxemburg o masă rotundă cu tema "Protejarea democraţiei în vremuri de încercare".
Reuniunea la nivel înalt de la Reykjavik îşi propune să reafirme unitatea continentului şi să găsească noi căi de a trage la răspundere Rusia. În acest scop a fost creat, între altele, un Registru Internaţional al Daunelor provocate de agresiunea rusă. România participă ca stat fondator la acest mecanism. Liderii europeni au subliniat, în capitala Islandei, că vor rămâne alături de Ucraina oricare ar fi deznodământul războiului.
Ursula von der Leyen: Vom face tot ce este cu putinţă pentru ca Ucraina să câştige pacea. O pace dreaptă.
Rishi Sunak: Vom trage la răspundere Rusia pentru îngrozitoarele crime de război care au fost comise.
Preşedintele Volodimir Zelenski, care a intervenit printr-o legătură video, a relevat că Rusia lansase, cu câteva ore mai înainte, un atac deosebit de intens asupra capitalei ucrainene. Dar toate rachetele fuseseră doborâte de armele antiaeriene livrate de aliaţii occidentali, o dovadă că agresiunea poate fi învinsă prin unitate, a subliniat Zelenski.
Volodimir Zelenski: Vă întreb un singur lucru: dacă am putut face asta , este oare ceva care să nu fie cu putinţă atunci când suntem uniţi şi hotărâţi să apărăm viaţa?
Klaus Iohannis, la Consiliul Europei
După participarea la reuniunea plenară de lucru, Klaus Iohannis a condus o masă rotundă în calitate de copreşedinte, alături de premierul Luxemburgului Xavier Bettel. Tema discuţiilor a fost "Protejarea democraţiei în vremuri de încercare - riscuri, rezilienţă şi reangajare". Preşedintele României şi-a exprimat sprijinul pentru Ucraina şi, în general, pentru valorile democratice, aflate sub presiune în Europa.
Klaus Iohannis: Războiul declanşat de Rusia reprezintă un atac împotriva valorilor şi principiilor noastre comune. Dar această criză, cea mai gravă de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, a întărit unitatea şi hotărârea noastră de a ne apăra modul democratic de viaţă.
Summitul de la Reykjavik are o semnificaţie aparte pentru România deoarece se împlinesc 30 de ani de când ţara noastră s-a alăturat Consiliului Europei. Astăzi, la finalul lucrărilor va fi adoptată o declaraţie care va reconfirma rolul deosebit al Consiliului Europei în sistemul instituţiilor internaţionale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰